Еврозоната е изгубила 3,8 млн. работни места в последните 7 години

Еврозоната е изгубила невероятните 3,8 млн. работни места в периода за последните седем години, показва доклад на консултантската компания Ernst & Young (EY), илюстриращ опустошителните последици от кризата на Стария континент.

Изследването, изготвено специално за германското издание Die Welt, показа, че само две страни от валутния блок – Германия и Малта, са успели да понижат нетната си безработица в последните седем години.

Останалите страни са изгубили работни позиции, водени от Гърция, където безработицата е нараснала с 18,3% за отчетния период. В Испания пък понижението на работните места е достигнало 16,4 на сто.

В абсолютни числа Испания е допринесла най-много за спада с изгубени 3,3 млн. работни места за периода. В Гърция пък отстъплението е било с приблизително 1 млн. работни позиции.

Италия – четвъртата по големина икономика в блока, е изгубила 871 000 работни места, а Португалия – 570 000.

Междувременно Германия е успяла да създаде 2,2 млн. нови работни места през периода, понижавайки безработицата от 5,1% до 3,6%.

В перспектива докладът прогнозира едва леко подобрение на пазара на труда на блока. Въпреки че нивото на безработицата ще намалее през следващите години, то ще остане далеч над нивата от преди кризата, отбелязаха от EY.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *