Еврокомисията предложи до пет пъти по-ниски цени за роуминг „на едро“

мобилният интернет може да поевтинее от 5 на 0.85 цента за мегабайт данни.

Европейската комисия предложи в сряда да бъдат намалени цените на роумингна „на едро“, т.е. таксите, които си разменят мобилните оператори, когато техни клиенти разговарят в чужбина. Това е поредната крачка за пълно премахване на роуминга в рамките на Европейския съюз от следващото лято.

Идеята е да се наложи максимална стойност от 4 евроцента на минута разговор, 1 цент за текстово съобщение и 0.85 цента на мегабайт данни от мобилен интернет. В момента цените са около 5 цента за разговори, 2 цента за SMS-и и 5 цента за мегабайт данни. Според предложението по този начин догодина роуминг таксите на територията на 28-те държави от съюза ще може да бъдат премахнати, без да се предизвика изкривяване на пазара.

Проблемите не са преодолени

Преди година страните от ЕС се договориха роумингът да изчезне до юни 2017 г., но реализирането на споразумението зависи от това дали цените на едро ще останат достатъчно конкурентни, за да позволят всички оператори да предложат безплатна трансгранична услуга, без да се стигне до ситуация, в която работят на загуба.

Reuters коментира, че инициативата ще се сблъска със съпротива и с множеството различия в ЕС.
Оператори в страни с много входящ трафик като традиционно популярните туристически места Испания, Гърция и Франция искат цените на едро да са достатъчно високи, за да се компенсират разходите по обслужването и инвестиране в преносни мрежи, ползвани от милиони чужденци.

На другия полюс са държави с ниски цени за вътрешни разговори и граждани, които пътуват много из Европа – предимно балтийските републики и страните от Източна Европа. Те смятат, че ако роумингът бъде премахнат, без да са намалени преди това цените на едро между операторите, ще бъдат принудени първо да вдигнат цените на националния си пазар, за да компенсират разликата.

Бизнесът е сдържан

Сдружението на мобилните оператори GSMA заяви, че „каквато и да е регулация при цените на едро би трябвало да гарантира, че потребителите ще могат да продължат да се радват на услугите и да ползват повече от тях по предвидим начин, а в същото време всички мобилни оператори да могат да покриват разходите си от предоставянето на тези услуги“.

Доста по-категорична е позицията на европейската асоциация на операторите на мобилни виртуални мрежи (MVNO), които наемат капацитет от компаниите с мобилни мрежи. Според това сдружение някои мобилни оператори няма да могат да отменят роуминг таксите и ще поискат изключение, за да си възстановяват разходите, а това ще противоречи на свободната конкуренция.

Засега схемата предвижда на 15 юни 2017 г. с отпадането на роуминга операторите да могат да налагат ограничение за потреблението от чужденци в техните мрежи с цел да не се злоупотребява с новия режим. Освен това, ако не успеят да си компенсират разходите, те ще вдигнат цените на националния пазар.

 

 

capital.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *