Европейската банка ще проверява качеството на банките у нас

Европейската банка ще проверява качеството на операциите, управлението на банките, надежността на капитала им и кредитния им портфейл при влизана на България в банковия съюз. Това заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

По думите му, влизането както в банковия съюз, така и в Еврозоната не би трябвало да плаши хората. „Онези които настояват да се плашим, трябва да имат сценарий, от който да не се плашим. Влизането в „Клуба на богатите“ трябва да е стремеж. Това е стремеж към по-добър стандарт на живот, към стабилност на финансите. Европейската централна банка има право на своята преценка. В Еврозоната имаха доста трудности с няколко страни. Няма как те да не отчетат в собствената си структура и в процеса си, които прилагат лошия опит, който са натрупали през годината“.

По думите на Андронов, Европейската централна банка след присъединяването ни към банковия съюз ще може сама да избере кои банки да провери освен най-големите у нас. „Освен изисквания към банките, които ще преминат оценка, има изисквания към съдебната система, публичния сектор, изобщо стандартните постоянни очаквания които Европейския съюз има.“

Според Андронов проверките в банковия сектор у нас няма да се случат веднага, въпреки че България ще иска скорост на приемането ни както в чакалнята на Еврозоната, така и в Банковия съюз. „Ние разбира се , ако влезем в ЕРМ 2 и в Банковия съюз трябва да отстъпим суверинитета на БНБ и на България като цяло в процеса на надзор на банковата система. Ако решим, че не ни хареса какво прави Европейската централна банка, при положение, че тя го прави вече в 19 държави, това би било много странно“.

Председателят на банковата асоциация коментира и бъдещето движение на лихвите по кредитите у нас. „Мисля, че, преди да се питаме какво ще стане с лихвите заради влизането ни в еврозоната, трябва да сме сигурни, че преди това ще се случат много неща, които ще повлият на лихвите. Например, лихвите в САЩ тръгнаха нагоре, Европа отразява това със закъснение, но със сигурност и тук ще се случи. Мога да кажа, че със сигурност при приемането ни в Еврозоната, колкото и далечно да е то, нивата на лихвите у нас ще бъдат по-близки до тези в Еврозоната.“

Андронов определи като амбициозни намеренията на България да бъде приета в Банковия съюз и в чакалнята на Еврозоната до една година.

Припомняме, че по време на европредседателството на България ЕК вече официално подкрепи кандидатурата на страната ни, която изпълнява всички икономическите и финансови изисквания, но… важно е решението на Еврогрупата. Едно от изискванията, които бяха поставени специално към България, е, преди да влезем в чакалнята на еврозоната, да се присъединим и към т. нар. Банков съюз. Банковият съюз означава БНБ да влезе в Механизъм на тясно сътрудничество с ЕЦБ, в който ще изпълнява всички предписания на ЕЦБ, а ЕЦБ ще поеме надзора на трите най-големи български банки.

Членството в Банковия съюз означава, че Европейската централна банка ще може да отнема лиценза на банки и БНБ ще е длъжна да се съобразява. Банките няма да могат да кандидатстват за ликвидна помощ. Затова България настоява, обаче, да влезем едновременно и в Банковия съюз, и в чакалнята едновременно.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *