Електроразпределителните дружества плашат с аварии и прекъсвания на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да определи по-високи нива за инвестиции в електрическата мрежата, поискаха трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, EVN и E.ON по време на кръглата маса „Индустрия на кръстопът“.
Компаниите са категорични, че повишаването цената на тока за бита от около 20% е недостатъчно, за да развиват добре бизнеса си. От Министерството на икономиката и енергетиката обясниха, че цените ще продължават да растат и всяко поскъпване на петрола от 10 долара на барел ще означава инфлация от 0,8%.
Иванка Диловска от енергийното ведомство подчерта, че в България за една година се отчита 15% инфлация, а домакинствата в страна харчат 13% от приходите си за ток, вода и жилище, а 30% – за храна, докато в Европейския съюз домакинствата дават около 10% от доходите си за ток, а за храна – близо 20% от тях.
При тези цени на електроенергията и пренесените в тях одобрени разходи ние не виждаме как бихме реализирали необходимото качество за дейността на електроразпределението, коментира началникът на отдел „Регулационен мениджмънт“ в „EVN България“ Гочо Чемширов.
Пред нас ще възникнат въпроси къде първо да отстраняваме аварии, как да поставяме приоритети, каза Чемширов.
Ако системата не се поддържа с достатъчно разходи, ако не се инвестират достатъчно средства, съоръженията ще започнат да дефектират много по-бързо, прогнозира той.
Чемширов посочи, че оперативните разходи на дружеството се намаляват с 60% спрямо признатите разходи през 2007 г. и това означава, че ще трябва да се прави избор за какво да се дават по-малко пари – дали за горива, за техника или за работни заплати.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *