ЕП отхвърли договорената рамка за бюджета на ЕС

С резолюцията, която отхвърля сегашната форма на бюджетната рамка, се дава и мандат за преговори с държавите-членки. Те трябва да дадат възможност за прехвърляне на средства между отделните бюджетни години и отделните програми, като целта по-добро усвояване, предаде БНР.
С това гласуване Парламентът не отхвърля окончателно бюджетната рамка – очаква се решаващ финален вот през лятото на тази година след серия преговори със страните-членки.
„За“ резолюцията гласуваха 506 евродепутати от общо 754. „Против“ бяха 161, а се въздържаха 23 представители.
Българският евродепутат Ивайло Калфин, който е член на преговорния екип, подчерта, че бюджетът трябва да помогне за излизане от кризата, като стимулира инвестициите и създава работни места и растеж. „Мандатът за преговори  дава възможност за подобряването му, от която би трябвало да се възползваме максимално”, заяви той.
Преговарящите от страна на ЕП получат право да поискат от страните-членки увеличаване на дела на собствените ресурси на Съюза след 2020 г., за да се увеличи независимостта на бюджета от държавите-членки, съобщават от пресцентъра на Ивайло Калфин. В момента страните внасят над 80% от бюджета определят неговия размер.
Председателят на ЕП Мартин Шулц обясни, че Европейският парламент не може да приеме бюджет с дефицит и изрази надежда да бъде намерен компромис.
Очаква се преговорите между екипа на ЕП и Ирландското председателство на ЕС да започнат в края на април тази година и да приключат до лятото.
В началото на февруари европейските лидери се договориха за таван на разходите за следващите седем години от 960 млрд. евро в ангажименти и 908 млрд. евро в плащания. Споразумението за първи път в историята на ЕС предвижда намаляване на общите разходи спрямо предходни периоди.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *