ЕС очаква страните да осигурят недостигащите €2,5 млрд. за миграцията

Днес на съвместна пресконференция председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц призоваха държавите от ЕС да изпълнят обещанията си за осигуряването на 2,5 милиарда евро за справяне на миграцията.

Двамата отбелязаха, съобщава БТА, че такова обещание е било поето от Европейския съвет през септември, но още не е изпълнено. „Най-важното днес е държавите от ЕС да направят това, което обещаха през септември, заяви Юнкер по повод предстоящото довечера ново заседание на Европейския съвет. Липсват все още значителни суми в бюджета, ЕК направи всички необходими бюджетни предложения, ЕП също стори необходимото. Държавите дадоха обещания, време е за изпълнението им, заяви Юнкер“.

Приетите решения не се прилагат и изглежда, като че ЕС не работи, добави Шулц.

Председателят на ЕК съобщи, че екипът на комисията, който от вчера е в Турция за преговори по проекта за двустранно споразумение за сътрудничество, е работил до 4 ч. тази сутрин. Все още няма решение, но има добри условия за успех. Преговорите вървят в правилната посока, обобщи Юнкер.

Споразумението предвижда Турция да получи средства от ЕС за посрещане на мигрантския поток, а в замяна да приема обратно по-бързо проникналите незаконно от нейна територия в Европа мигранти.

С пари можем да подобрим положението, пред което сме изправени, заяви Юнкер. Той добави в отговор на въпрос, че ще бъде ускорено внасянето на предложение за изменение на регламента от Дъблин. Според този регламент държавите от ЕС, където е пристигнал даден мигрант, трябва да го приемат обратно, ако той продължи пътуването си в Общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *