Жан-Клод Юнкер: Страните от Еврозоната възнамеряват да задържат Гърция

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше предмет на обсъждане, никой не пледира за това по време на срещата, заяви Юнкер.
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, който следващия месец ще смени Юнкер на поста председател на Еврогрупата, също се изказа в този смисъл, но добави, че при цялото разбиране за ситуацията в Гърция не може да има смекчаване на условията за отпускане на спасителната помощ за Атина:
Няма лесен път за Гърция, за да се постигне резултат, но искам да подчертая, че не става дума за високомерно отношение, а за това, кое е икономически оправдано. Австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви, че дори и теоретично Гърция не може да напусне еврозоната. Страната би могла да излезе от ЕС, за да постигне това, но тогава ще трябва да положи нови усилия, за да бъде приета.
Междувременно политиците в Гърция продължат преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Разговорите са инициирани от президента на страната Каролос Папуляс и са пореден опит за формиране на кабинет преди да се стигне до провеждането на нови избори. В преговорите се очаква да се включат всички парламентарни партии, с изключение на неонацистката „Златна зора“.
В понеделник Коалицията на радикалната левица /СИРИЗА/ отхвърли предложението на гръцкия президент Каролос Папуляс за съставяне на правителство от технократи, за да се избегнат нови парламентарни избори следващия месец. Няма да се съгласим на никаква политика, приемаща спасителния план, дори тя да е провеждана от личности, които не са политици, заяви говорител на СИРИЗА. Папуляс предложи на лидерите на Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица да бъде съставено правителство от технократи, подкрепено от парламента.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *