Животновъди от цялата страна ще блокират АМ „Тракия“

 

 

Очаква се по обед животновъди от цялата страна да блокират автомагистрала „Тракия” близо до разклона за пловдивското село Труд. Така те смятат да изразят недоволството си от проблемите в сектора.

Председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Атанас Къцов заяви, че в протеста ще се включат фермери и от други браншове. Той прогнозира, че ще се съберат повече от 4 000 души. Според Атанас Къцов напрежението сред колегите му се дължи на забавените субсидии: „Има една помощ, която я гласуваха Европейската комисия за целия Европейски съюз от 300 млн. евро, специално кризата в млечния сектор, те са някъде около 1 800 000 евро за България. Има уверението на министъра, че ще тръгнат тези пари всеки момент. Не сме ги получили. Там имаше едни екологични плащания. Забавиха се малко. Засега все още нищо няма.“
Протестиращите ще настояват и за отваряне на глава „Земеделие” от предприсъединителния договор на България с ЕС. Те смятат още, че субсидиите, които им се полагат, трябва да се изравнят с тези на европейските им колеги. Надяват се също на незабавна среща с премиера Бойко Борисов.
На последното заседание на Съвета на министрите в Брюксел искането за изравняването на субсидиите е поставено от министъра на земеделието Мирослав Найденов и според него има възможност това да стане и без повторно отваряне на глава „Земеделие”.
Мирослав Найденов: Тяхно право, разбира се, е да протестират. Аз не смятам, че този вид и начин да излезеш на магистрала „Тракия” с препратки към Брюксел е най-добре, но в края на краищата… Въпреки това мнение Мирослав Найденов декларира, че ще отиде на днешния протест.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *