Затишие пред буря на валутния пазар

Азия

Въпреки че фокусът на инвеститорите е насочен главно към новините от САЩ, до края на седмицата от Япония ще бъдат съобщени голям обем важни фундаментални доклади. Те започнаха рано тази сутрин с данните за индустриалното производство в страната. Секторът отбелязва спад в произвежданата продукция, който надхвърли очакванията. Основна причина за това е слабото представяне на компаниите от автомобилния сектор. Общият спад в индустриалния сектор е – 1% на месечна база, при очаквания за намаление с – 0.2%. Това доведе до спад и в годишния темп от 5.0% до 4.2%. Все пак е важно да се отбележи, че месец по-рано бе достигнат рекорден обем в производството, което донякъде намали негативния ефект, който новините оказаха върху стойността на йената на валутния пазар. Японската валута продължи да поевтинява бавно спрямо долара, като в края на азиатската сесия търговията се водеше близо до достигнатите върхове от вчерашния ден при 116.50.

Европа

Преди да бъде съобщено решението за лихвите в САЩ, трейдърите ще могат да получат и допълнително информация за икономиката в еврозоната от важните новини, които се очакват по време на европейската сесия. Те включват данните за безработицата във Франция и Германия, както и равнището на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие във Франция. Ако цифрите покажат положителни резултати, това би дало още една основателна причина на Европейската централна банка да повиши лихвите през месец август. Трябва да се има предвид, че въпреки тесните граници, в които за момента се движи еврото, то има голям потенциал особено и с оглед на последните коментари от официалните лица от ЕЦБ. Допълнително към това трябва да се прибави и фактът, че германската икономика ще извлече доста ползи в следващите месеци от проведеното Световно първенство по футбол. В средносрочна перспектива единната валута също ще бъде подкрепена от очакваните покупки от азиатски централни банки, увеличаващи дела си на държаните активи в евро както и от Русия, която ще плаща през следващите 2 месеца дълга си към Парижкия клуб, който възлиза на 22 млрд. долара и е деноминиран в евро. Всички тези факти ще окажат своето влияние и ще бъдат в подкрепа на единната валута.

Британският паунд продължи да губи вчера спрямо долара, но днес стерлингът може да получи подкрепа от данните за пазара на недвижими имоти. Очакват се новините за ценовото равнище на жилищата, както и одобрените ипотечни кредити. Взимайки предвид положителната тенденция от последните новини от сектора, може да се очаква, че и днешните данни ще подкрепят английската лира. Но, със сигурност по-важният фактор за стойността на лирата ще бъде представянето на долара, особено по време на късната американска сесия.

САЩ

Днешната следобедна сесия ще предложи доста интересни движения на пазара, особено след пресконференцията на Бен Бернанке. Настроенията на инвеститорите са различни, като те оценяват всички вероятни сценарии след заседанието на Федералния резерв. Това, което е сигурно е, че решенията относно бъдещата монетарна политика на САЩ ще доведат до пробив на тесния рейндж, в който доларът се търгува към момента. Най-вероятно Фед-ът ще повиши лихвата за 17 пореден път с 25 базисни пункта до 5.25%. Въпреки че някои анализатори не отричат възможността нивото да бъде повишено с 0.5%, този вариант е малко вероятен.

Това, което е по-трудно да се предвиди, е какви ще бъдат промените в бюлетина, съпътстващ заседанието и решението на Централната банка. Направените промени, както и използваният тон по време на пресконференцията след заседанието, ще са главните фактори, които ще влияят върху стойността на долара.

Последните икономически данни от САЩ са изцяло в подкрепа на запазване или дори използване на по-решителен тон относно инфлационните рискове. Основният индекс запази цифрите си над прогнозните за последните три месеца, което позволи на членовете на Фед-а да продължат с позитивните си коментари относно бъдещото равнище на лихвата. Тяхната позиция доведе до повишаване на прогнозите на анализаторите, според които вече има голяма вероятност за достигане на 5.75% и дори 6.00% до края на 2006 година. Не трябва да се забравя, че днес движенията на пазарите ще бъдат много бурни с рязко повишаване на волатилноста, като заетите позиции трябва да бъдат съобразени с това.

Технически анализ

EUR/USD

Open – 1.25775, High – 1.2584, Low – 1.25145, Close – 1.25545

Еврото продължи низходящата си корекция на дневна база, като вчера загуби около четвърт фигура от стойността си. При движението в полза на долара, най-важното, което се случи, бе пробивът под подкрепата на 1.2537 (38.2% от споменатото движение 1.1823-1.2979, като зоната е подкрепена и от важното дневно дъно на 1.2529), след което се очакваше дори атака на психологическата зона на 1.2500, но вместо това еврото успя убедително да се върне близо до 1.2550. При днешната ранна азиатска сесия доларът отново се опита да мине под подкрепата на 1.2537, но тя се доказа на няколко пъти като прекалено трудно препятствие за него, образувайки няколко дъна на 1-часова графика. Подкрепата за еврото на това ниво се усилва и от образувания плавен възходящ тренд при 1-часова графика от последните възходящи движения. Така, преди късната американска сесия, може да се очаква, че тази зона ще окаже ключово влияние при движенията на кроса. При прогнозираните по-волатилни движения в късния следобед, под внимание трябва да се вземе и дългосрочното техническо ниво на 1.2411 (38.2% от низходящата дългосрочна вълна 1.3665-1.1636). При движения в низходяща посока, съответните съпротиви пред еврото ще бъдат на 1.2599 (23.6% от последното низходящо движение от 1.2979-1.2477), 1.2651 (50% от годишната вълна 1.3665-1.1636), като пробив над този зона ще бъде възпрепятстван и от 55-дневната (на 1.2645 с възходяща тенденция) и 21-дневната МА (1.2649 с низходяща тенденция, приближаващи 1.2651) и 1.2705 (23.6% корекция на движението 1.1823-1.2979).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *