За емитиране на общи еврооблигации се обяви шефът на Commerzbank

Главният изпълнителен директор на втората по големина банка в Германия – Commerzbank настоя чрез днешната немска преса, че страните членки на еврозоната трябва да започнат да емитират общи еврооблигации, ако те са сериозни в намерението за превръщане на еврото в силна глобална валута.

„Въвеждането на такива европейски държавни облигации ще установи трайно еврото като важна валута в световен план и по този начин ще се гарантира неговата устойчивост и конкурентоспособността на Европа“, написа шефът на Commerzbank Мартин Блесинг за бизнес всекидневника Handelsblatt, цитиран от bnr.bg.

В миналото германският канцлер Ангела Меркел нееднократно се противопостави на идеята за общо емитиране на облигации от държавите – членки на еврозоната, подчертавайки, че солидарната (споделената) задлъжнялост първо изисква много по-високи нива на политически и икономически съюз в Европа.

Блесинг обаче смята, че отговорът на Европейската централна банка на дълговата криза в еврозоната, както и облигациите, емитирани от Европейския механизъм за стабилност (ESM), означават, че дълговата споделеност вече е реалност и че на практика евробондовете (еврооблигациите) вече са били въдени, но през „задната врата“.

Освен че еврооблигациите биха били привлекателни за инвеститорите, Блесинг посочи, че правно-обвързващата рамка за такива финансови инструменти би имала предимството да се дадат на държавите членки силни стимули за фискална дисциплина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *