”За кожата на един комисар” (от Сергей Станишев)

Председателят на БСП Сергей Станишев написа статия, озаглавена „За кожата на един комисар”, и посветена на ресора, който получи България в Еврокомисията.
На 27 ноември председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу даде на страната ни ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“, който ще поеме досегашният външен министър Румяна Желева. Веднага след това Станишев заяви, че този ресор е обиден за България.
„Къде е България в новата конфигурация на Европейския съюз, която се поставя за следващите 5 години? В далечната периферия от формирането на основните политики на общността”, пише сега лидерът на БСП.
„Полето на европейската политика е далеч по-сложно и изисква умения, съвсем различни от семплия балкански стил на министър-председателя и неговия екип. В Европа гръмките фрази, потупванията по рамото и меренето на широчината на гърба на нашия премиер нямат връзка с реалните интереси и решения”, заявява още той.
Според него – можело да е различно, ако не бил фундаментално сбъркан и подходът, и всяка стъпка в действията на новите управляващи при номинирането и отстояването на ресора за България.
„Просто г-н Борисов съвсем не е разбрал къде е попаднал и как да отстоява нашите национални интереси в европейския оркестър. А както е известно, който не знае къде отива и как да стигне до целта, винаги се оказва там, където не иска”, пише в статията.
Като първа основна грешка бившият премиер посочва залагането на партийния подход и личната преданост. На второ място той поставя липсата на диалог с председателя на Европейската комисия, а на трето – противоречивост и непоследователност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *