Земеделската земя на Острова с по-добра възвръщаемост от другите имоти

Инвестициите в земеделска земя извънградските райони във Великобритания са донесли по-добра възвръщаемост в сравнение с бизнес и жилищните имоти въпреки тежките условия на пазара през 2008 г. Това сочат показанията на индекса за инвестициите в имоти на IPD за 2008 г.
Резултатите от него показват обща положителна възвръщаемост от земеделска земя от 1,7% за 2008 г., подкрепена от увеличена рента и нисък обем от сделки. Капиталовите стойности в сегмента са се понижили с 0,3%.
За сравнение, възвръщаемостта от бизнес имотите е -22,1%, а от жилищните -15,3%.
Въпреки позитивните данни при земеделската земя това е най-ниското ниво от 1998 г. насам, когато възвръщаемостта е била -2,8%. Доходността от рента е останала стабилна през 2008 г. с 2,1%.
„Търсенето на селски имоти остава силно и има известен оптимизъм“, казва Тим Джоунс, директор в Carter Jonas – един от спонсорите на индекса. „Не са редки случаите на ръст в рентата от 20-30%, докато инвеститорите продължават да се възползват от възможностите от подобрена възвръщаемост…“
„Търсенето на земеделска земя в средносрочен план изглежда стабилно“, казва Джералд Фицджералд, директор Инвестиции в имоти и оценки в Smiths Gore – друг спонсор на индекса на IPD. „Тя е нужна, за да храни растящото население, наред с допълнително търсене за строителство, екологични и инфраструктурни проекти.“
Според него доходността от рентата ще продължава да е около 2%, като ще има и значителни възможности за покачване на капиталовата стойност на земята в някои райони.
IPD измерва данните за земя с обща площ от над 647 хил. акра (2 618 кв. км) с капиталова стойност общо 2,1 млрд. паунда.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *