Златото отчете седмично поскъпване

 

Златото поскъпна в петък и отчете най-големия седмичен ръст в цената от средата на април заради политическата несигурност в САЩ, която оказа натиск върху долара, съобщи Investing.com.

Фючърсите с доставка юни поскъпнаха с 0,18% в петък до 1 255,07 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. За седмицата повишението възлиза на 2,06%.

Щатският долар беше под натиск и в петък. Несигурността започна да се трупа след уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми. Самият Коми твърди, че Тръмп е поискал от него да спре разследването за руската намеса в американските избори.

Бившият директор на ФБР Робърт Мюлър ще заеме ролята на специален прокурор, който да разследва възможните връзки на екипа по предизборната кампания на Доналд Тръмп с Русия. Той ще „разполага с всички необходими ресурси, за да проведе задълбочено и цялостно разследване“, заяви Министерството на правосъдието.

Нагласите на инвеститорите се повлияха негативно от опасенията, че политическата система в САЩ може да попадне в криза и това да попречи на законодателите да прокарат реформи за данъците и разходите.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0,79% до 97 пункта в петък, което е шестмесечно дъно. Така измерителят на практика изтри всички печалби, натрупани след изборите в началото на ноември.

За седмицата индексът се понижи с 2,12%, което е най-голямата седмична загуба от юли 2016 г.

По-слабият долар насърчава цената на златото, което е деноминирано именно в щатски долари. Така благородният метал става по-привлекателен за притежателите на други валути.

Среброто поскъпна в петък с 1,24% до 16,87 долара за тройунция, а медта поскъпна с 2,19% до 2,58 долара за паунд, информира investor.bg.

Платината поскъпна с 0,38% до 940,4 долара за тройунция, а паладият поевтиня с 1,07% до 757,23 долара за тройунция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *