Ивермектин за хора е различен от този за животни

Ивермектин за хора е различен от този за животни

Ивермектин се ползва като активно вещество в много ветеринарно-медицински препарати и не бива да се прави връзка с приложението му за хора под тази ветеринарна форма.

Резултат с изображение за „Ивермектин“

Защо е проблем да се прибягва до ветеринарния Ивермектин? Най-често във вeтеринарната медицина ивермектинът се прилага като таблетки, разработени за домашни любимци или течни форми за външна или инжекционна употреба. Тези таблетки често не съдържат само ивермектин. В повечето случаи, за по-добра ефективност при животните, таблетките съдържат високи концентрации от други антипаразитни средства, най-често пирантел, информира pariteni.bg.

Резултат с изображение за „Ивермектин“

преди 3 дни

 

В същото време самите таблетки съдържат ниски концентрации на ивермектин, съобразно теглото на домашните любимци и приема на ефективна доза би довел от предозиране със съпътстващите антипаразитни съставки.

Проблемът с евентуалната употреба на течните формулировки е още по-голям. Там ивермектинът е във висока концентрация, най-често 1% и повече, което също е противопоказно и не се препоръчва.

istock
istock

Тъй като ивермектинът не е разтворим във вода, за да се получи течна форма се използват алкохоли или други вещества, които спомагат разтварянето. Приемът на такава течна форма води до бърза абсорбция и кръвни концентрации многократно надвишаващи безопасните нива, съответно опасността от предозиране и странични ефекти нараства многократно.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *