Идва тежка година за европейските банки

Европейските банки ще се нуждаят от допълнителен капитал от 280 милиарда евро през 2014 г., за да успеят да изпълнят новите капиталови изисквания на Европейската централа банка.

В доклад на одиторската компанията PricewaterhouseCoopers се посочва, че финансовите институции ще бъдат принудени да се обърнат към фондовия пазар, за да си набавят 180 милиарда евро от необходимия капитал, тъй като други методи за осигуряване на средства като продажба на активи, няма да могат до осигурят необходимите средства.

„Между изискванията на Базел III и Подробната оценка на Европейската централна банка европейските банки са изправени пред нови бурни години“, коментира Майлс Кенеди от PwC, цитиран от Reuters.

Въз основа на споразумението Базел III, чиито изисквания трябва да бъдат изпълнени от 2013 до януари 2019 г., капиталовата база на банките трябва да покрива най-малко 7.0% от рисковия капитал през 2014 г.

Догодина счетоводните книги на банките в еврозоната трябва да бъдат прегледани от ЕЦБ, преди стартирането на единния банков регулатор, като се очаква стрес тестовете да разкрият недостиг на провизии срещу проблемни заеми и други токсични активи.

Предупреждавайки за опасност от силна конкуренция за капитал през 2014 г. PwC предлага банките да си осигурят средства „по-скоро, а не по-късно“, за да „намалят риска от сътресения на пазара“.

„Европейските банки са изправени пред нови размирни години“, прогнозира Кенеди „За банките, които са извън обхвата на ЕЦБ, предизвикателствата са не по-малко големи.“

„Въпреки, че регулаторните органи вероятно ще дадат известно пространство за маневриране, за да въвеждането на капиталовите изисквания, пазарите ще опитат да окажат натиск“, смята Кенеди.

„Ние очакваме през 2014 г. смяна на акцента, от деливъридж на активите – ликвидиране и ограничаване на рисковите активи, към деливъридж на пасивите – набиране на капитал и преструктуриране“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *