Идея на Чавес дръпна петрола надолу

Причина за това е предложението на президента на Венецуела Уго Чавес да се създаде международна комисия за медиация, която да уреди положението около либийския лидер Муамар Кадафи.
В момента сортът WTI се котира за 100.97 долара за барел, а брентът струва 114.05 долара за барел. Контрактите са за доставка през април.
Златото се смъкна леко надолу до 1428.40 долара за тройунция, след като предишните два дни беше рекордно скъпо. Скъпият петрол ще създаде инфлация. Той овен това опставя спирачки на икономическия растеж в развитите и развиващите се страни.
На този фон правителствените облигации не са приемлив източник на сигурност. Благородните метали ги заместват – и оттам цената им се движи още по-нагоре. Новият вечен рекорд /в номинално изражение/ на златото е 1440.32 долара за тройунция, той беше поставен вчера. Среброто се търгува на 31 годишен връх.
Важен анализ за пазара на суровини е очакването на банката UBS, че след като направиха лека пауза през изминалите няколко седмици, цените на аграрната продукция отново ще поемат нагоре. Според публикацията в Bloomberg, прогнозите на анализаторите са за 15% поскъпване при царевицата и 23% ръст при пшеницата.
Инфлационната среда принуди централната банка на Бразилия да повиши основните си лихвени проценти с половин процентен пункт до 11.75%. Забавянето на бразилската икономика, съответно, според анализаторите вече е факт.
На валутните пазари макар да има известно възстановяване от вчерашните загуби, доларът продължава да губи привлекателност пред инвеститорите. Нулевите лихви и милиардните количествени улеснения, както и бюджетните затруднения и очакваните негативни последици от скъпото гориво, не могат да компенсират последните положителни статистики за промишлеността и пазара на труда.
Еврото купува 1.3869 долара, докато паундът леко се понижава до 1.6316 долара. Зелените пари купуват 81.895 йени. Доларът леко върна спрямо франка, който от своя страна като валута – убежище остава исторически много силен: 0.9256 франка купуват 1 долар. Днес е заседанието на 6 – членния борд на ЕЦБ, което ще определи лихвите в еврозоната за следващия месец.
На фондовата борса в Хонконг в момента се наблюдава техническа възходяща корекция. Според коментаторите на MarketWatch инвеститорите са преценили акциите, които се понижаваха в предишните сесии, като изгодни и отново купуват. Плюс е и решението на Пекин да помогне на забавящата се икономика, като намали данъците за средната класа. Това от своя страна би могло да засили потреблението.
Hang Seng се покачва с 1.06% до 23923 пункта, шанхайският CSI300 спада с 0.25% до 3043 пункта. В Токио ръстът достигна 0.9% до 10586 за Nikkei225. в страната. Въпреки това, големите експортни компании като Toyota и Sony се котират с понижение, заради оскъпяването на йената и заради очакваните затруднения за световната икономика и в частност САЩ, произтичащи от скъпия петрол.
За покачването на Nikkei допринесе и ръстът на индексите на Wall Street снощи: DJIA се качи с 0.07% до 12067 пункта, Nasdaq добави 0.4% до 2748 пункта, а S&P500 се повиши с 0.16% до 1308 пункта.
Фючърсите на европейските борси дават смесени сигнали към този час, зелени на цвят за Лондон и червени за повечето останали борси на континента.

Дарик Финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *