Измислиха мерки срещу бъдещи кредитни кризи в САЩ

След като месеци наред наблюдаваше как кредитната криза се задълбочава и цените на недвижимите имоти падат, администрацията на президент Джордж Буш обяви план за предотвратяване на бъдещи подобни кризи, който обаче не решава проблема със сегашната, пише „Ню Йорк Таймс“.
Планът, залагащ предимно на държавни и частни институции от сектора да затегнат контрола върху финансовите пазари, предвижда създаването на национални стандарти за лицензиране на брокери по ипотечни кредити.
В същото време, отпускащите кредитите ще бъдат принудени да разкриват в повече подробности условията на разплащане по заемите, отпускани на купувачите на домове. С плана се цели още да се сведе до минимум възможният конфликт на интереси при фирми, които дават оценка за нивото на риск по пакетите от ипотечни кредити, продавани на инвеститори.
Експертите в САЩ са категорични, че основна причина за кризата е че банките, раздали ипотечните заеми, са ги превърнали в емисии от облигации, които оценени от рейтингови агенции са били продадени на борсата и там са донесли загуби на инвеститорите за над 180 млрд. долара.
„Нашите усилия не са насочени към намирането на оправдание или посочването на виновници“, каза Хенри Полсън, министър на финансите на САЩ, в най-пространния си коментар правен досега по кредитните и пазарни проблеми. „Недоброто оценяване и някои недобри пазарни практики бяха в основата на грешките, допуснати от всички участници в процеса“, смята Полсън.
Според „Ню Йорк Таймс“ обаче, планът на американската администрация залага именно на същите тези допуснали грешка участници – от брокерите по ипотечни кредити до кредит-рейтинговите агенции и инвестиционните фирми на Уолстрийт – върху които както правителството, така и експертите, хвърлят вината за кризата.
Обявяването на серията от мерки идва и в момент на нови негативни вести за икономиката, които засилват усещането, че тя навлиза в период на рецесия.Повечето от предложените решения ще бъдат приведени в изпълнение през следващите няколко месеца чрез наредби, които ще бъдат издадени от регулаторните институции в банковия сектор и в сектора на търговията с ценни книжа на федерално ниво.
В добавка, ще има и правила, които ще бъдат спуснати от новосъздадени комисии от мениджъри от двата сектора.
Някои от мерките, като например затягането на режима за лицензиране на брокери по ипотечни кредити, ще изискват и промяна на законодателството на федерално ниво. Но те ще бъдат минимални, защото така, според администрацията на Буш, ще се избегне превръщането на законовите норми в тежест за индустрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *