Износът на Япония намаля с 39,1% на годишна база през април

Износът на Япония намаля с 39,1% на годишна база през април, което се оказа по-малко в сравнение с пазарните очаквания и свиването на износа през предишния месец.
Очакванията на икономистите бяха за годишен спад на износа от 42%, след като той намаля с 45,5% през март и с рекордните 49,4% през февруари. Данните на Министерството на финансите показаха, че на месечна база износът нараства с 1,9% през април, което е второ поредно месечно увеличение.
В същото време стойността на вноса намалява с 35,8%, в сравнение с април миналата година. По този начин салдото по търговския баланс се увеличава до 69 млрд. японски йени, в сравнение с 10 млрд. йени за предишния месец. Пазарните очаквания бяха за търговски дефицит от 55 млрд. йени.
Брутният вътрешен продукт на страната се сви с рекордните 15,2% на годишна база през първото тримесечие на годината. Японската централна банка прогнозира, че икономиката може да започне да се възстановява още през текущото тримесечие, но процесът ще бъде бавен и продължителен.
Японската йена днес поевтинява с 0,3% спрямо щатската валута. Към 10:35 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,26 японски йени. От началото на месеца японската йена е поскъпнала с 3,3% спрямо щатския долар, което е неблагоприятен фактор за японските компании, защото прави техния износ по-скъп в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *