Икономисти: сега бремето ще падне върху пенсионерите

Имаме практически нулев икономически растеж –
0,2 на сто, което е по-малко дори от рамките на статистическата грешка, коментира икономистът Георги Ангелов от ИПИ. Според него това се дължи на раздутия бюджетен дефицит, на разхлабването на бюджетната дисциплина и на спирането на реформите.
Според Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии,, инфлацията в България при храните, в сравнение със световната инфлация, е ниска и се наблюдава основно при млякото и мазнините, а при месото има дори дефлация.
По групи инфлацията в страната в периода юни 2010 г. – февруари 2011 г. е най-висока при храните и напитките, при транспорта и за режийни разходи.
Ганев коментира, че в началото ударът на кризата е бил поет основно от бизнеса.
Пенсионерите през 2009 г. не усетиха никаква криза,
защото получиха 20% индексиране на пенсиите при нулева инфлация, отбеляза икономистът. По думите му сега част от бремето се прехвърля към тях. Това е и една от причините за протестите, каза Ганев, и добави, че сега цените растат по-бързо от доходите за определени групи хора.
Протестите показват наличие на обществена енергия,
но въпросът е накъде ще се насочи тя. Според него отрицателен дългосрочен ефект ще има ценообразуването и борбата със „спекулата“.
Икономистите са на мнение, че генерираната енергия може да се насочи и в положителна посока – към реформи, които да гарантират по-голяма конкурентност на българския пазар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *