Икономическата криза в Европа си отива, но не и бедността

Икономическата криза изглежда вече е зад гърба ни, но някои проблеми все още са на дневен ред – безработицата остава на високо ниво, например, пише Euronews. Нещо повече – изненадващо за мнозина, но бедността съвсем не остава в миналото.

Един от всеки четирима граждани на ЕС е изправен пред един от следните проблеми – недостатъчни доходи, материални лишения и/или социално изключване.

През 2015 година гражданите на три страни бяха заплашени най-сериозно от бедност – България (41,3%), Румъния (37,4%) и Гърция (35,7%). На обратния полюс се нареждаха Чехия (14%) и Швеция (16%).

Децата са най-заплашените от изпадане в затруднения – 27% живеят от домакинства, изпаднали в затруднения в цяла Европа. Това е проблем дори и за богатите страни като Франция, Германия или Великобритания.

Проучвания показват, че детската бедност във Великобритания е на най-високото си ниво от 2010 година насам. 2/3 от тези деца са от работещи семейства, тоест т.нар. „работещите бедни“ в Европа. Те имат работа, но не получават достатъчно, за да заводолят своите нужди.

Подобно е положението и в Германия – най-голямата икономика в Европа, но и една от най-развитите в световен мащаб. Страната също е изправена пред увеличаване на бедността и неравенството, пише още Euronews.

В южните части на континента ситуацията обаче е много по-сериозна. През 2016 година икономиката на Испания се увеличава с 3,2%, но и едни на всеки трима испанци живее в бедност, с по-малко от 8 хил. евро на година. В южната провинция Андалусия близо 40% от децата живеят в бедност, информира investor.bg.

Един от отговорите защо се наблюдава този феномен – растяща икономика и задълбочаващи се социални проблеми, е в структурата на трудовия пазар. В момента преобладават краткосрочните договори, както и работата на свободна практика, за сметка на постоянните работни места.

Това обаче не е устойчив модел за ръст, нито за благосъстоянието на работещите.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *