Икономическият растеж на САЩ – последната отбранителна линия

Скорошните сътресения на финансовите пазари и пазарите на суровините хвърлят тъмна сянка върху краткосрочните перспективи, коментират от Investing.com.

Имайки предвид дълбочината и скоростта на срива, не е изненадващо, че няколко далновидни пазарно базирани модели сигнализират, че се задават още неприятности, като например разширен мечи пазар на акции и може би икономическа рецесия в САЩ и на други места. Но ако все още има защо да не се отказваме и да се присъединяваме към мечките, то тя се крие във факта, че широките макро тенденции в САЩ остават позитивни.

Дали това се дължи на икономическите резултати, които пристигат със закъснение, подсказвайки, че най-лошото просто предстои? Може и така да е, но това засега са само догадки.

Не трябва да се заблуждаваме: следващите няколко дни и седмици могат да бъдат – и вероятно ще са, критични за определянето дали икономическата перспектива пред САЩ се е променила спрямо последните доказателства за очакван скромен растеж. Въпреки това сегашният климат е значително по-несигурен по няколко причини, включително заради по-слабия икономически ръст в Китай, мудната експанзия на американския производствен сектор и потенциалното краткосрочно затягане на паричната политика на САЩ.

Лесно е да се отчаем от последните разочароващи икономически новини и волатилността на пазара напоследък. Но е важно да не губим поглед върху цялостната картина, особено по отношение на икономиката в САЩ.

Преди няколко седмици сайтът актуализира месечния икономически профил на САЩ, базирайки се на широк набор от показатели, които все още не показват, че новата рецесия е неизбежна. Оттогава оптимистичният облик на макро ситуацията като цяло не се е променил.

Пазарно базираната прогноза за макро тенденцията показва друго. Пазарите обаче не са съвършена мярка за анализиране на икономическите условия и затова все още е добре да се въздържаме от цялостен мечи поглед върху макро тенденциите в САЩ, поне докато суровите икономически данни продължават да излизат позитивни.

Наистина, вижда се значителна слабост в американското производство напоследък, но за момента проблемът е по-скоро бавен растеж, отколкото свиване. При всички случаи производството, което е важно при следенето на бизнес цикъла, е само една част от икономиката. Напълно възможно е производството да се окаже с лек спад, без обаче да вкара икономиката на САЩ в рецесия. По-важният въпрос е дали влошаването му се разпростира и върху други показатели. За момента обаче това не е така.

Силният доклад за продажбите на автомобили в САЩ за август от вторник предполага, че потребителските разходи се запазват на добро ниво. Сезонно коригираните годишни нива на продажби на леки превозни средства са скочили до 17,8 млн. броя, с 2,9% ръст спрямо миналата година и най-високо равнище от десетилетие насам, сочат данни на Autodata Corp.

Ключовата променлива, разбира се, е безработицата, въпреки че и тук цифрите изглеждат обнадеждаващи. Ако оптимистичните перспективи пред заетостта се променят, ще видим доказателство за това в актуализираните за август данни по въпроса през тази седмица – в доклада за частния сектор наADP в срядаи в доклада за работните места, обявен от Вашингтон в петък.

Данните на ADP, разпространени преди началото на търговията в сряда, показват ръст на новите работни места със 190 хил. през август спрямо очаквания за 200 хил. Това е петият месец през последните шест, в който новосъздадените работни места в частния сектор са по-малко от 200 хил.

В крайна сметка пазарно ориентиран поглед върху краткосрочното бъдеще изпраща предупредителен сигнал и то с причина. Но е твърде рано да преценим дали повишилият се риск определя правилно и макро тенденциите в САЩ, поне засега. Ако цифрите, представени през следващите дни, ни покажат нещо друго, последното убежище на оптимизма ни ще изчезне.

Междувременно внимателен и донякъде ограничен оптимизъм все още е и разумният прочит на по-широките икономически тенденции. По очевидни причини обаче границата на разочарованието оттук нататък вече няма накъде да се измества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *