Илиян Василев: Преговорите за газа във Варна не сложиха точка на въпроса

София /КРОСС/ При всички случаи във Варна се сложи не точка, а запетая на едни по-сложни процеси, които тепърва ще предстоят. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ бившият посланик на България в Русия Илиян Василев относно българо-руските преговори, проведени в резиденция „Евксиноград“ между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския енергиен министър Сергей Шматко. „За мен това, което се случи в Варна, е една хубава перспектива – тази да говорим с един глас. Не е толкова трудно да се идентифицира нашия национален интерес. Той беше определен като интерес, който се базира на интереса на потребителите. Голяма част от тези проекти предполагат това и затова приветствам внимателния подход на българското правителство“, каза още той. По думите му, преди да пакетираме трябва да се разгледа всеки един отделен елемент, тъй като ползите ще отидат в държавата и в „Булгаргаз“. Василев каза още, че докато имаме само един доставчик на газ, цените никога няма да са добри.
Относно съкращенията на 30 посолства на България, Илиян Василев заяви, че МВнР няма друг вариант. По думите му, външното ведомство никога не е „било глезено“ при съкращения, но „този път нещата са драматични“. „Призовавам да се има предвид, че много лесно се затварят посолства, но много трудно се отварят отново. Трябва да се внимава и с отношенията“, каза още той. Бившият посланик заяви, че първо трябва да се обсъди цялостният ефект от затварянето им. Относно закриването на посолства в Африка Василев заяви, че те имат икономически ефект върху страната, тъй като се явяват като балансьор във време на криза. „Трябва да се направи добра критерийна рамка, кога и защо да се закрива и да не са само политически критерии, но да се намеси и бизнеса, защото на много места дипломатическите представителства имат много по-голямо задължение да развиват бизнеса, отколкото самата държава“, коментира той.
На въпрос принудена ли е България да избира между Русия и САЩ, Василев обясни, че е изцяло погрешна тезата да избираме. „Ние няма какво да си задаваме екзистенциални въпроси, защото това означава -фили и -фоби, а това не е полезно за едно общество.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *