Инвеститорите чакат с огромен интерес и първия отчет на Facebook

За Щатите овладяване на ситуацията в Европа е от изключителна важност, тъй като една пета от износа е именно за клиенти на Стария континент.
 
Dow Jones Industrial Average расте с 1.85% до 12 910 пункта. S&P 500 Index се покачва с 1.72% до 1 360 пункта.  NASDAQ Composite Index добавя 1.74% до 2 903 пункта.
На старта на сесията на Wall Street добрите новини са изобилни. След спада на молбите за помощи при безработица стана ясно, че и поръчките за изработване на стоки за дълготрайна употреба са се увеличили с 1.6% през месец юни. Това е втори пореден месец на ръст. В основата му стоят повечето поръчки към авиоконструкторските заводи и оръжейните предприятия, които произвеждат изделия за нуждите на отбраната.
Европейските акции са в рали след изказването на Марио Драги, че управляваната от него Европейска централна банка ще направи всичко възможно, за да предпази еврото от колапс. Еврото също поскъпва силно.
Дори испанските 10-годишни облигации вече се търгуват при по-ниска лихва. Доходността спадна под 7% до 6.94%.
Макар да повтори стари свои думи, Драги причини поразителен ефект на пазарите. Те се бяха сериозно притеснили след последните негативни новини от Испания, Италия и Гърция, а също и заради натиска на рейтинговите агенции. Последните заплашват централни държави в еврозоната и конструираните фондове, които се очаква да са „голямата базука“ в борбата с дълговата криза.
Към този час европейските индекси се движат с покачвания от близо процент и половина. Качват се дори акциите във Великобритания, които вчера бяха попарени от данните за свиване на Брутния вътрешен продукт с 0.7% през второто тримесечие на годината.
На валутните пазари еврото продължава да поскъпва рязко към долара и към този час има изменение с цяла фигура от 139 пипса до  $ 1.2291.
Динамиките при долара и успокоението, че ЕЦБ е готова да противодейства на пазарния натиск, успокои играчите и те се втурнаха в покупки на петрол, което вдигна цената му. Лекият американски петрол струва с $ 1.16 по-скъпо до $ 90.13 за барел, а сортът брент се търгува с 80 цента по-скъпо до $ 106.63 за барел.
Преди началото на сесията отвъд океана излязоха данни за безработицата в САЩ. Молбите за помощ при безработица са спаднали с 35 хил. до 353 хил. през миналата седмица, показаха данните на департамента по труда. За това понижение влияние оказват и сезонните фактори.
Инвеститорите чакат с огромен интерес и първия отчет на Facebook като публично дружество.
Президентът на Европейската централна банка Марио Драги каза за пореден път, че институцията, която представлява, е подготвена да направи всичко, което е необходимо, за да предпази еврото от колапс. Централната банка има и ресурс за противодействие на натиска, който създават върху монетарната й политика покачващите се лихви по държавни облигации на държави от 17-членния евроблок. Това увери Драги в изказване пред инвестиционна конференция в Лондон.
Коментарът му моментално оказа подкрепа на еврото и то поскъпна до $ 1.2228 към долара. Спрямо японската йена обединената валута поскъпва до 95.6520.
Негативно стартира европейската сесия. Преди старта й излязоха прогнозни данни за потребителското доверие в Германия. Индексът GfK Consumer Sentiment се очаква да се повиши от 5.8 пункта през юли на 5.9 пункта през август. Това ще бъде поредното му подобрение, въпреки по-резервираните очаквания към икономиката на страната.
Немската статистика публикува данни и за цените на вноса през юни. Те са били с 1.5% по-ниски спрямо предходния месец и с 1.3% в сравнение със същия период на миналата година. Това е трето поредно месечно понижение, в основата на което стоят поевтинелите енергийни продукти, които страната купува.
FTSE 100 INDEX пада с 0.02% до 5 497 пункта. DAX INDEX се понижава с 0.40% до 6 380 пункта.CAC 40 INDEX губи 0.11% до 3 078 пункта.
Еврото остава да се търгува под натиск при курс $ 1.2146. Петролът продължава да поевтинява, като сортът брент струва $ 104.90 за барел, а лекият американски петрол струва $ 88.40 за барел.
На пазарите остава напрегнато заради ситуацията в Европа. Тази нощ агенция Egan-Jones Ratings Co. свали рейтинга на Италия от B+ на CCC+. Наред с това икономистите съзират 22% риск страната да фалира в рамките на една година. Междувременно от Moody’s нанесоха поредния удар по Германия, като само два дни след предупреждението за отнемане на първокласния рейтинг на държавата, агенцията понижи перспективите през статуса на 17 местни банки.
В същото време глобалните инвеститори са увлечени от отчетите, които важни дружества с бизнес по целия свят представят в края на фискалното тримесечие. На Wall Street сесията завърши със спад за два от индексите. Единствено сините чипове успяха да получат подкрепата на пазара.
Инвеститорите останаха разочаровани от отчета на Apple Inc. за третото фискално тримесечие. Приходите са се увеличили с повече от 20% до $ 35 млрд., а iPhone и iPad – продуктите продължават да завладяват нови пазари. Нетната печалба достига до $ 8.8 млрд. или $ 9.32 на акция спрямо $ 7.79 на акция към същия период на миналата година. Анализаторите очакваха $ 10.35 печалба на акция и това ги разочарова. В снощната търговия книжата на дружеството потънаха с 4.32% до $ 574.97 за лот.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.47% до 12 676 пункта. S&P 500 Index спадна с 0.03% до 1 337 пункта.  NASDAQ Composite Index изгуби 0.31% до 2 854 пункта.
В Азия инвеститорите са настроени по-скоро оптимистично, а причината за това са отчетите както на местни, така и на компании отвъд океана. От излезлите до момента данни за финансовото състояние на ключови дружества от индексите, инвеститорите останаха приятно изненадани.
Nikkei 225 напредва с 0.81% до 8 434 пункта.  Hang Seng Index добавя 0.22% до 18 919 пункта. CSI 300 Index се покачва с 0.38% до 2 369 пункта.
Към този час доларовият индекс DXY се покачва с 0.05% до 83.63 пункта. Еврото пада до $ 1.2142. Влияние му оказват информациите, че Европейският стабилизационен механизъм ще получи банков лиценз от Европейската централна банка и така ще може да тегли финансов ресурс от централната банка на еврозоната. Пречки това да се случи създава Германия, която все още не е одобрила идеята през Конституционния си съд.
Поскъпването на долара се отразява негативно върху цената на петрола. В азиатската сесия лекият американски петрол поевтинява с 42 цента до $ 88.55 за барел. Сортът брент струва със 79 цента по – евтино до $ 105.05 за барел.
Златото е на най-високата си стойност от три седмици насам. контрактите поскъпнаха до над $ 1 604 за тройунция, макар в азиатската сесия да се наблюдава корекция до $ 1 604.60.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *