Интернет търговците залагат капани в интернет

При примамливи оферти на онлайн търговци с ниски цени или бързи срокове за доставка, трябва да бъдем особено внимателни, когато натискаме бутоните „Съгласен съм“, „Приемам общите условия“ и т.н., защото когато не сме прочели тези общи условия, в тях може да се съдържат различен тип уловки, които да ни обвържат по-дългосрочно.

За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР. Например, може да става дума за т. нар. „абонаментни капани“.

Повод за този коментар е проведено в шест европейски държави проучване на шведска агенция по поръчка на Европейския потребителски център – Швеция, което показва, че над 3,5 млн. европейци страдат от т. нар. „абонаментни капани“ и всеки от тях губи средно по 115 евро.

„Става дума за примамливи оферти, с кликването върху които Вие несъзнателно се абонирате за нещо, което не желаете, и тези „СПАМ комуникации“ всъщност водят дотам, че при посочване на данни за Ваши платежни инструменти абонаментите започват да вървят. И след определен период от време разбирате, че макар и да не сте купували нищо, само заради това, че сте се включили в група за търговия, заплащате ежемесечно някаква сума“, обясни Маргаритов.

По думите му засега това явление не е особено популярно в България, но „всякакви порочни пазарни ниши могат да се отворят в скоро време поради продължаващото отваряне на пазара“.

От резултатите на проучването се вижда, че и в държави като Скандинавските страни, Белгия и Австрия хората също са доста доверчиви и стават жертва на подобни „капани“. „Невинаги разширенията на съответните интернет адреси с кратките наименования на държавите, например .de или .uk означава, че този търговец е базиран в съответната държава, информира в. Стандарт. Възможно е само да е регистрирал домейна си там“, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *