Инфлацията в Еврозоната се ускори до 1,7%

Годишната инфлация в Еврозоната се очаква да се ускори до 1,7 на сто през април спрямо 1,4 на сто през март, сочи предварителна оценка на европейската статистическа служба Евростат.Инфлацията в Еврозоната се ускори до 1,7%.Резултат с изображение за еврозона инфлация

Сред компонентите на показателя, през април най-много е поскъпнала енергията (5,4 на сто спрямо 5,3 на сто през март), следвана от услугите (1,9 на сто спрямо 1,1 на сто през март), категорията на храните, алкохола и тютюневите изделия (1,5 на сто спрямо 1,8 на сто) и неенергийните промишлени стоки (0,2 на сто спрямо 0,1 на сто през март).

Основната инфлация, която не включва силно променливите категории на хрaните и горивата, е нараснала до 1,2 на сто спрямо 0,8 на сто.Инфлацията в Еврозоната се ускори до 1,7%.

Тъй като оценката е предварителна, тя не включва данни за инфлацията в страните от ЕС, които не са членки на еврозоната.

Анализатори на италианската банка UniCredit уточняват, че високият темп на инфлацията вероятно е стимулиран от по-късната дата на великденските празници тази година, които са изкривили някои цени, посочва Асошиейтед прес, информира manager.bg.

Експертите прогнозират, че основната инфлация ще се върне на ниво около 1 на сто.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *