Ирена Кръстева и Делян Пеевски директно станаха съсобственици в „Булгартабак“

Депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили 5% от акциите на „Булгартабак холдинг“. Това става ясно от справка в Търговския регистър. И досега по косвени линии и според източници от пазара собствеността на мажоритарния дял в цигарената компания се свързваше с Пеевски, но това е първата му пряка връзка с дружеството, съобщава „Капитал“.

На 17 август нейната фирма „НСН Инвестмънт“ е купила 100% от дяловете в дружеството „Табако Инвестмънт“, чиито собственик беше Петър Манджуков. От вписания в Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете става ясно цената на сделката и начина на плащане са определени с рамково споразумение, подписано между страните на 22 юли тази година. Според отчета на „Табако Инвестмънт“ към края на 2014 г. единственият му актив е дела в цигарения холдинг оценен на 16.9 млн. лв. Освен това дружеството има 37 млн. лв. задължения към досегашния си собственик дубайската Genertion Interntional Investment Ltd.

На следващия ден – 18 август Ирена Кръстева е дарила 90% от дяловете си в „НСН Инвестмънт“ на сина си Делян Пеевски. Паралелно с това тя му е дарила и по 50% в две други новосъздадени от нея през юли дружества – „Био уотър“ и „Био уотър инвестмънт“. Засега няма информация те да са придобивали някакви активи преди вътрешно семейната сделка, допълва изданието.

От последното общо събрание на „Булгартабак Холдинг“ се вижда, че „Табако Инвестмънт“ имат 368362 акции от дружеството, което прави 5% от общия им брой. По време на общото събрание, проведено през юни, тогавашният собственик и управител е Петър Манджуков е бил представляван от адвокат Гено Андреев, който е в една кантора с Александър Ангелов – адвокатът, който според банкера Цветан Василев е идеолог на сделката, с която контролът над „Булгартабак“ се е озоеал в ръцете на Пеевски.

Сделката става в контекста на разместване в бизнеса на семейството. Тази седмица стана ясно, че Делян Пеевски е придобил половината от медийния и имотния бизнес на майка си, както и, че дружеството им „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ купува телевизията „Канал 3“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *