Ирландия – рисков длъжник

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Има ли спасение за Ирландия?

Финансовото положение на Ирландия е катастрофално. Страната вече спада към десетте най-рискови длъжници в света. Държавният дефицит достигна рекордни стойности. Дали ще се повтори случаят с Гърция?

Ирландският финансов министър Брайън Ленихън събуди известни надежди по време на последната среща с ресорните си колеги от еврозоната в края на септември. Ирландия пести, ще пести и пак ще пести, за да овладее изцяло новите си задължения, обеща Ленихън. А шефът на еврозоната, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер записа в протокола, че има доверие в Ирландия, и че страната няма да има нужда от финансови инжекции от спасителния пакет на европейските си партньори. Миналата седмица ирландският премиер Брайън Кауън призова опозиционните партии заедно да търсят изход от кризата с дълговете на страната.

Опозиционната лейбъристка партия отхвърля варианта за неформално правителство на националното единство и се стреми към нови избори, за да свали от власт консервативния министър-председател. Европейската комисия в Брюксел апелира към ирландците да загърбят тяснопартийната политика и да спечелят отново доверието на кредиторите. Щекотливият въпрос, който витае във въздуха е колко дълго още Ирландия ще може да се снабдява със свежи пари от финансовите пазари при поносими лихви?
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Спасяването на ирландските банки ще излезе скъпо
Дългове без край

Преди десет дни финансовата група CMS Datavision съобщи, че през последното тримесечие Ирландия е попаднала сред първите десет рискови длъжници в света. В негативния списък с длъжници страната е на шесто място след Украйна и преди Дубай. Кредиторите в световен мащаб имат дори по-голямо доверие в Ирак, че ще изплати дълговете си, отколкото в бившия „Келтски тигър“. Само преди няколко дни агенция „Фич“ понижи кредитния рейтинг на Ирландия, тъй като високите разходи за спасяване на банките натоварват допълнително държавния бюджет.
Финансовият министър Ленихън изхожда от презумпцията, че за спасяването на одържавената „Англо-ирландска банка“ и други банкови институти ще бъдат нужни 50 милиарда евро. По този начин задлъжнялостта на Ирландия нараства само за тази година до 32%, а това е десетократно повече от разрешената от Пакта за стабилност на ЕС горна граница.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: „Фич“ и „Муудис“ са скептични спрямо Ирландия
Ирландия = Гърция?
Рейтинговата агенция „Муудис“ също заплаши Ирландия с понижаване на рейтинга. Повечето агенции гледат негативно на развитието на държавните финанси и платежоспособността на страната. Това означава, че за Ирландия става все по-скъпо да емитира държавни облигации, за да се снабдява със свежи пари. Понастоящем Ирландия трябва да плаща допълнително рискова лихва в размер на 4%. Под въпрос е докога ирландското правителство ще може да взема кредити от свободните капиталови пазари. Гърция беше принудена да признае своята временна неплатежоспособност в началото на май при над 7% разлика.
Ирландският премиер Брайън Кауън оповести четиригодишна програма, чрез която да бъде намален драстично бюджетният дефицит. Емисионната банка на Ирландия изчислява тазгодишния прираст на 0,2%. Според Брайън Кауън страната ще има нужда от десет години, за да стъпи отново здраво на краката си. Федералният министър на икономиката Райнер Брюдерле от своя страна, заяви, че не бива да се прави сравнение между Ирландия и Гърция, тъй като ирландската икономика е значително по-конкурентоспособна от гръцката и Ирландия е започнала много по-рано с консолидацията на държавния бюджет.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *