ИТ секторът търси нови служители

Софтуерната индустрия в България ще има нужда от 30 000 нови служители през следващите години. Това стана ясно по време на дискусия, посветена на развитието на софтуерния бранш у нас.

ИТ секторът търси 30 000 нови служители
ИТ секторът продължава да се развива динамично, да расте устойчиво и да добавя все по-голяма стойност към българската икономика. Приходите от продажбите на произведеното в бранша ще достигнат над 10 милиарда лева, а повечето ИТ компании у нас работят предимно за чужди пазари. Над 70 нови фирми от сектора са влезли в страната ни през миналата година. Общо близо 50 000 души работят в софтуерния бранш, информира expert.bg.
Три големи ИТ компании са проявили интерес да преместят свои служители от Украйна в България заради напрегнатата обстановка там, съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Всички са от сектора на ИКТ, няколко хардуерни инженери, но мнозинството са софтуерни специалисти. Всичко зависи именно от усещането за опасност или за риск у самите компании. До момента разговорите са на ниво предварително проучване колко време би отнело, как би се случил този процес, както за самите програмисти, така и за техните семейства“, заяви Лорер пред БНР.

ИТ секторът със 126% ръст на обявите за работа за една година - Финансови новини

Относно недостига на кадри в ИТ сектора министър Лорер заяви, че една от мисиите на ръководеното от него министерство е да подпомага именно развитието на кадрите у нас. „Единият от начините, който виждаме дългосрочно, е да имаме Съвет за взаимодействие с Министерството на образованието и науката (МОН), за да можем да служим като проводник на това, което е необходимо към бизнеса по много по-активен начин“, обясни той.

Министърът на иновациите допълни, че ще съдейства и за привличане на кадри от други страни. „Работим активно за скъсяване на сроковете по издаване на разрешителни за престой и работа на чуждестранни специалисти“, увери министърът. Той подчерта, че са необходими пилотни предложения от сектора, както и редовен диалог с цел ползотворна работа.

Държавата ще инвестира в ИКТ сектора под най-различни и нови форми за дигитализация и модернизация. „По Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено сериозно финансиране за дигиталната икономика, част от тях са 146 млн. лв. за дялови инвестиции, нещо, което го нямаше през последните години, но отново ще стартира“, изтъкна Лорер. Той посочи, че за технологична модернизация, която касае както хардуерно оборудване, така и софтуерно обезпечаване към него, са предвидени още около 260 млн. лв.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *