И работодателите скочиха срещу по-високите здравни вноски

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ изрази несъгласието си с увеличението от 2% на здравната вноска.

Това увеличение, във вида в който е заложено, ще има ясен процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата в България за следващите няколко години. Нарушен ще бъде и социалният баланс между основните осигурители в Националната здравноосигурителна каса, защото, ако бъде взето окончателно решение за повишаването на вноската, българският частен бизнес ще поеме почти цялата тежест за формирането на бюджета на касата, пише в разпространено до медиите съобщение от КРИБ.
От Конфедерацията, обаче, подкрепят алтернативната идея недостигът в бюджета на здравноосигурителната каса да бъде покрит с личните вноски на държавните служители, които до този момент имат минимален принос в здравното осигуряване. От организацията припомнят, че многократно са настоявали пред предишните правителства този принцип да бъде заложен в модела на здравното ни осигуряване.
Ако тази идея бъде приета, ще бъде възстановено равноправието между основните осигурители в НЗОК и моделът на осигуряване ще добие устойчив и предвидим характер, като същевременно ще бъде преодоляно и временното затруднение, породено от недостига на средства в касата, смятат от КРИБ.
От социално-политическа гледна точка пък доверието към правителството ще бъде укрепено и ще бъдат оправдани  обществените нагласи, че от ГЕРБ изпълняват предизборната си програма, заключават от организацията.    

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *