Какви нови закони влизат в сила тази година?

Те ще продължат да нарастват с по 4 месеца всяка година. Така oт 2020-та за да се пенсионират, жените ще трявба да са на 63 години и да имат 37 години трудов стаж. Възрастта за пенсия при мъжете ще стане 65 години, а стажът 40. Увеличава се и минималният стаж за пенсиониране на военни и полицаи. Той става 27 години.

Освен за работодателя, ще има глоба и за работници, които нямат сключен трудов договор, предвиждат и приетите поправки в Кодекса на труда.
Вече са в сила са и по-тежки условия за отпускане и изплащане на обезщетение за безработица, майчинство и болест,  припомня в. „Сега“. Увеличава се с 6 месеца периодът, за който се взема доходът при изчисляване на сумите. Така за безработица и майчинство обезщетението вече ще се изчислява върху 24 месеца назад, а не върху 18 както досега. Болничните пък вече ще се смятат върху дохода за 18 месеца назад вместо за 12.Хората с придобито право на пенсия вече няма да могат да вземат обезщетения за безработица. Досега достъп до такива нямаха само лицата с вече отпуснати пенсии.
Без промяна се запазва размерът на осигурителните вноски за 2012 г. Общата осигурителна тежест за наетите лица е 12.9% върху заплатата, а за осигурителя – 17.4%. Същите условия на осигуряване се запазват и за самоосигуряващите се и земеделските производители.Въпреки замразяването на размера на осигурителните вноски обаче над 2 млн. работници и техните работодатели ще плащатпо-високо осигуровки през 2012 година заради вдигането на минималните прагове в 50 от 85 икономически дейности. Средното договорено увеличение в тях е 6.9%.
Тази година отпада задължението за останалите без работа или работещите на повече от 1 договор да подават данъчни декларации, ако данъкът е авансово удържан в пълния му размер. Това изискване доведе до хаос в данъчната кампания през 2011 г., защото засегнатите масово не бяха запознати с него. Заради отпадането на декларациите при тези групи обаче се въвеждат нови задължения за работодателите – да издават служебни бележки за удържани данъци на напусналите служители и на онези, които работят на основно правоотношение при друг работодател.Гражданите трябва да декларират доходите си от 2011 г. до 2 май, тъй като 30 април е почивен ден, стана ясно още днес от съобщение на НАП.
От началото на тази година договорите с мобилни, кабелни и интернет оператори вече няма да се удължават автоматично. Два месеца преди изтичането на договора операторът трябва да предупреди клиента си. Ако абонатът не поиска изрично преподписване, тогава контрактът става безсрочен и може да бъде прекратен  с предизвестие.  В рамките на 7 дни клиентът може също така да се откаже от договорената услуга без неустойки.
От днес ще заработят и новосъздадените спецсъдилища и спецпрокуратури. Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления.  Очаква се през следващите дни в новите структури плавно да започнат да постъпват приключените дела, свързани с престъпления на организирани престъпни групи, от цялата страна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *