Какво предстои за валутите от Г10 до края на годината

Еврото бе в центъра на медийното внимание през първото тримесечие на 2015 г., но японската йена и австралийският долар ще бъдат на фокус през следващите месеци, казват анализатори, отчитайки очакваните предстоящи изменения, които ще настъпят след промяната на курса на монетарната политика на Федералния резерв.

„Темата тази година ще продължи да бъде засилването на щатския долар спрямо основните валути от Г10, включително японската йена, както и австралийския и новозеландския долар“, отбеляза пред CNBC старши анализаторът в ANZ Bank Caм Тък. Господството на щатския долар е толкова солидно, тъй като „ключовото рисково събитие тази година е моментът, когато Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти“.

Доларовият индекс ICE се увеличава с 8,7% от началото на 2015 г. до момента и с 22,6% през последните 12 месеца.

От валутите от Г10 еврото пропадна най-значително спрямо щатския долар през първото тримесечие, изтривайки 10,7% на фона на програмата за количествено облекчаване, която бе стартирана от Европейската централна банка (ЕЦБ) през март.

В Азиатско-тихоокеанския регион австралийският и новозеландският долари също се понижиха, макар и с по-скромно – съответно с 6,9% и 4,5% спрямо зелените пари. Японската йена обаче успя да устои на покачването на щатския долар. Тя остана стабилна след спадът с 6,3% през последните два месеца на 2014 г.

Инвеститорите вече залагат активно на скорошното увеличение на лихвените проценти от Фед, което е разглеждано като вероятен катализатор за по-нататъшни печалби на долара, въпреки че ситуацията остава несигурна.

„Американският долар ще достигне своя връх, когато Фед повдигне лихвите, най-вероятно след заседанието на Федералната комисия за открития пазар (Federal Open Market Committee – FOMC) през юни“, посочи стратегът в Macquarie Дейвид Форестър.

Азиатските централни банки също ще играят важна роля за това как техните валути ще се представят, казват анализатори.

За йената спекулациите сочат, че Японската централна банка ще облекчи допълнително и без това гъвкавата си парична политика, което вероятно ще доведе до подновяване на разпродажбите. Японската валута отслабва с около 29,2% спрямо долара от април 2013 г. насам, оставайки под натиск поради масивното количествено облекчаване от страна на централните банкери.

Всъщност гуверньорът Харухико Курода настоява, че не са необходими повече улеснения, но някои инвеститори смятат, че това е неизбежно.

„Инфлацията вероятно ще бъде отрицателна през лятото и централната банка ще бъде под натиск да действа отново от октомври“, каза главният валутен стратег на Mizuho Securities Кенго Сузуки.

Според него йената ще се котира при 127 за долар до края на годината, докато Сам Тък от ANZ Bank прогнозира 125 за долар. Към момента един долар се разменя за 119,74 йени.

В Австралия спадащите цени на суровините ще продължат да оказват натиск на централната банка да предприеме облекчение, казват анализатори.

„Цените на желязната руда кръжат под 50 долара на тон, което ще продължи да натиска Австралийската централна банка да продължава да намалява лихвите“, каза Форестър, който вижда австралийския долар на ниво от 72 американски цента до края на септември.

Цените на желязната руда се намират на най-ниското си ниво от 2008 г. насам според данни на Ройтерс на фона на нарастващото предлагане и отслабващото търсене от Китай. Австралия е вторият най-голям производител на суровината в света.

През февруари австралийските централни банкери намалиха лихвените проценти до ново рекордно дъно от 2,25% поради забавящата се икономическа експанзия, тъй като правителството се опитва да възстанови баланса в икономиката и да ограничи зависимостта ѝ от ресурсите.

Сходна е ситуацията и в Нова Зеландия, където обаче икономиката се радва на относително по-позитивно представяне. Според анализатори обаче движението на Кивито вероятно ще продължи да отразява до голяма степен това на съседния Австралиец.

Дейвид Форестър вижда едно Киви да достигне 0,71 американски долара до края на септември, докато Сам Тък прогнозира ниво от 0,7070 долара.

Въпреки че инвеститорите са разделени по отношение на точния момент кога ще бъдат покачени лихвите, всички те очакват ставките да скочат през тази година. Най-големият риск обаче е това да не се случи.

„Ако скорошните колебливи данни за американската икономика продължават и повишаването на лихвите се забавя, доларът може да спадне спрямо основните валути“, каза още Дейвид Форестър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *