Китайската промишленост се забави до близо 5-годишно дъно

Промишленото производство във втората по големина икономика в света се е забавило през миналия месец, нараствайки с втория най-бавния темп за последните пет години, пише WBP Online. Новината подсили загрижеността за Поднебесната империя и покачи залозите за отпускането на допълнителни стимули в близкото бъдеще.

Комбинираната активност от китайските производители, добивни компании и комунални услуги е нараснала със 7,2% спрямо същия период на миналата година през ноември според последните данни на Националното статистическо бюро. Месец по-рано бе отчетен ръст от 7,7%, а пазарните прогнози бяха за ниво от 7,6%.

Допълнителни данни от петък показаха, че инвестициите в градско недвижимо имущество са се повишили с 15,8% от началото на годината – най-слабото темпо на разширение от повече от едно десетилетие.

Продажбите на дребно пък се покачиха с 11,7% през ноември в сравнение със същия месец на миналата година. Покачването надхвърли леко пазарните прогнози.

Продажбите на дребно пък се покачиха с 11,7% през ноември в сравнение със същия месец на миналата година. Покачването надхвърли леко пазарните прогнози.

Според материала на

информационна агенция Синхуа Китай ще поддържа своята разумна позиция спрямо паричната политика през следващата година чрез разхлабване или затягане на политиката, както се изисква.

Икономиката на Китай се разшири с най-бавния тримесечен темп от две десетилетия по-рано тази година. Според икономисти основната причина е отслабващият пазар на недвижими имоти, който продължава да тежи върху производството.

Последният ход по стимулиране на икономиката се оказарешението на Китайската централна банка, която вля свежа ликвидност на стойност 400 млрд. юана (близо 65 млрд. долара) в банковата система на страната. Регулаторът осъществи вливането чрез China Development Bank, която има задачата да предостави средствата под формата на краткосрочни заеми на други банки на вътрешния междубанков пазар.

Решението идва, след като от септември насам около 500 млрд. юана бяха предоставени под формата на заеми от централната банка на петте най-големи държавни кредитора. Според източниците Китайската централна банка не огласи публично последната финансова инжекция поради страховете, че може да изпрати на пазара прекалено силен сигнал за широко разхлабване на паричната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *