Китай вече не е евтината работна сила

Китай вече не се възприема от света като страната за аутсорсинг на производство с най-евтината работна ръка, сочи ново проучване на анализаторите от IHS Markit.

За първи път в ежегодното изследване на IHS Markit по-малко от половината анкетирани асоциират Китай с евтината работна сила. За сравнение, през 2012 г. споделящите подобно мнение бяха 70%, пише CNBC.

От 2006 г. досега средната заплата в Китай е нараснала двойно, като през 2014 г. е била 685 долара, по данни на Международната организация на труда. В същото време средното месечно възнаграждение в държави като Виетнам, Тайланд и Филипините възлиза съответно на 212, 408 и 216 долара.

Китай се превръща от източник на евтина работна сила в държава, в която са концентрирани световните вериги за доставки на най-различни групи стоки, установява още проучването. Светът вече възприема Китай по различен начин.

Същевременно, Китай, Индия и Мексико остават силно привлекателни страни за чуждите компании, докато САЩ и Европа демонстрират най-слабите си резултати по този показател в последните пет години.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *