Китай готви 60 милиарда долара инвестиции в Африка

Китайският президент Си Цзинпин обеща 60 милиарда долара инвестиции и финансиране в помощ на развитието на Африка, съобщи Ройтерс.Китай готви 60 милиарда долара инвестиции в Африка.

Резултат с изображение за китай и африка

Той каза това на Китайско-африканска среща на върха в Пекин. Помощта ще бъде предоставена под формата на държавна помощ, инвестиции и финансиране от финансови институции и компании, посочи Си. Освен това Китай ще увеличи вноса си от Африка, по-специално несуровинни продукти и ще улеснява издаването на облигации от африкански финансови институции в Китай, допълни държавният глава.

Около 1 милиард юана (146 милиона долара) материална помощ ще отпусне Пекин за развитието на селското стопанство на африканския континент, изтъкна СИ, цитиран от ТАСС. Освен това ще бъдат изпратени 500 висококвалифицирани специалисти по селско стопанство, за да помогнат за развитието на земеделския сектор, уточни той.

Инвестициите в услуги в сектори като туризма, образованието и здравеопазването ще бъдат основен приоритет и спомогнат за укрепването на бизнес връзките между Китай и Африка в дългосрочен план, казаха официални лица и бизнес лидери в Пекин, информира economynews.bg.

„Директните чуждестранни инвестиции на Китай няма да се фокусират вече само на африканската инфраструктура, енергетика, промишленост и земеделие. Китайските компании вече започната да отпускат повече средства и персонал в секторите на услугите в Африка“, каза Ю Дзиенлун, генерален секретар на Китайската камара за международна търговия.

Над 3300 китайски компании имат инвестиции в Африка в сферите на транспорта, производството на електричество, телекомуникациите, индустриалните паркове, земеделието, водоснабдяването, хотелиерството и други, информират още от Камарата.

Така например пекинската компания „G-Net Cloud Services Co“ планира да открие тази година клонове в Етиопия, Нигерия, Кения и Южна Африка, които да обслужват както китайски така и африкански компании, тъй като телекомуникационните услуги са от съществено значение за ежедневните бизнес операции в глобален мащаб в дигиталната ера.

Осем правителствени агенции и 110 частни компании от 34 африкански държави са потвърдили участието си в първото изложение за внос на Китай, което ще се проведе от 5 до 10 ноември.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *