Китай е най-големият потребител на злато

Потреблението на злато в Китай се е увеличило с 5,73% на годишна база и е достигнало 1,151.43 тона през 2018 г. Като причина за растежа се посочва силното вътрешно търсене, което задържа страната на първо място в света по този критерий за шеста поредна година, съобщава „Радио Китай“.

Резултат с изображение за злато

Потреблението на златни бижута се е увеличило с 5,71% и е достигнало 736,29 тона, докато на златни кюлчета е нараснало с 3,19% и е достигнало 285,2 тона, заявиха от Китайската асоциация на златарите. Потреблението на злато за индустриални и други цели е скочило със 17,48% и е достигнало 105,94 тона.

Миналата година производството на злато в Китай спадна с 5,87% до 401,12 тона, но страната все пак запази мястото си на най-голям производител в света за 12-та поредна година, информира economynews.bg.

През 2016 г. Китай прие нови правила, за да повиши екологичните изисквания за твърдите отпадъци от търсенето на злато, което доведе до затварянето на много златни мини и спад в производството в провинциите Шандун, Дзянси и Хунан.

В края на миналата година Венецуела е разполагала със 132 тона злато в трезора на своята централна банка и на Bank of England, съобщава БНТ.

Каракас вече продаде 3 тона злато от резерва, който обезпечава венецуелския боливар, на 26 януари, а миналата година за Турция е изнесено злато за 900 милиона, съобщава източник на Ройтерс. До края на февруари трябвало да бъдат продадени общо 29 тона злато.

Управляващите са принудени да прибегнат до този вариант заради спада в производството на петрол, срива на икономиката и новите санкции, наложени от Вашингтон.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *