Китай ще повиши контрола върху капиталовата адекватност на банките

Китай планира да затегне капиталовите изисквания за банките, което може да ограничи рекордното ниво на кредитиране, довело до 60 на сто ръст на фондовите пазари в страната, съобщи Bloomberg, позовавайки се на трима души, запознати с плановете.
Комисията за банково регулиране вКитай е изпратила на банковите ръководства проект на промените, които ще бъдат въведени, на 19 август. Те предвиждат банките да извадят всичкия подчинен и хибриден дълг, продаден им от други кредитни институции, от своя допълнителен капитал.
Банките разполагат със срок до 25 август, за да коментират предстоящите промени. Те вероятно ще доведат до понижение на техния коефициент на капиталова адекватност, който за определени кредитори може и да падне под изискуемите от финансовите регулатори 12%.
В резултат на това може да се наложи банките да продават нови акции, за да увеличат собствения си капитал и да отговорят на изискванията за капиталова адекватност. От началото на тази година китайските банки са продали подчинени облигации за близо 35 млрд. долара.
Един дълг се нарича подчинен тогава, когато неговото изплащане зависи от първоначалното изплащане на дълговете към други кредитори. Хибридните финансови инструменти включват конвертируемите облигации, конвертируемите привилегировани акции, ценните книжа с опции и други.
Стойността на новоотпуснатите заеми в Китай се повиши до рекордните 7,37 трлн. китайски юана през първата половина на годината. Около 1,2 трлн. юана от тях са били инвестирани в пазара на ценни книжа през първите пет месеца на годината, съгласно правителствените данни.
Основният китайски борсов индекс Shanghai Composite почти удвои стойността си през първите седем месеца на годината и достигна 14-месечен връх в началото на август. След това обаче той се срина с 20% до 19 август, което загатва за началото на мечи пазар.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *