Кой е по-добър инвеститор – компютърът или фонд мениджърът?

Компютрите имат няколко предимства пред хората – те са непредубедени, готови да си признаят грешките и бързо вземат решения, а напредъкът при изкуствения интелект означава, че те ще стават все по-важни за инвестиционната индустрия, пише CNBC.

Компютрите и сега са незаменима част от финансовия сектор, но ще продължават да стават все по-важни, сочи в скорошен доклад фонд мениджърът Standard Life Investments.

„Машините са непредубедени, агностични, не са влияят от предишен опит и са по-бързи“, коментира Франсес Хъдсън, глобален тематичен анализатор на Standard Life Investments пред CNBC.

Тя, обаче, предупреждава, че колкото повече компютрите стават „водещ двигател на пазара“, толкова повече нараства систематичният риск.

За прословутия срив на борсата от 2010 бяха виновни именно компютърни алгоритми, след като високочестотни трейдъри започнаха скоростно да разпродават. По онова време, около 60% от търговията с акции в САЩ бе високочестотна. Оттогава индустрията, обаче, стана по-слабо печеливша.

Малко или много, нещата започват да приличат на книгата на Робърт Харис „Индексът на страха“, в която компютър, създаден за да търси добри хедж сделки, става по-интелигентен от създателя си.

Хъдсън вярва, че това няма да се случи и компютърът не може да измести човека.

„Хората все още имат предимство, що се касае до иновации и преценка“, казва тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *