Коледа остава на 25-ти

Сега не е моментът да се сменя календара, заяви Ловчанският митрополит Гавраил по БНТ.
Мнението на митрополита е по повод изказаното мнение от църковни среди, че трябва да се върнем към стария Юлиански календар, който да замени действащия и по този начин Рождество Христово да се празнува на 6 януари, както е в повечето от останалите православни страни.

По думите на митрополит Гавраил, този въпрос може да бъде решаван само от църковен събор, а на последният такъв той е бил поставен и отхвърлен с огромно мнозинство от участниците. Според духовника не е нужен смут сред народа.

През 1948 година, когато е бил приет новият стил, всичко е било напълно според църковните правила и канони, каза митрополитът.

Според отец Марий Димитров обаче, старият Юлиански календар е действащ и през 1948 година календарът е бил променен под натиск. С това не се съгласи митрополит Гавраил, защото по думите му ако тогавашните управляващи са действали под натиск, са щели да го синхронизират с Руската църква, след като сме били сателит на Съветския съюз. По думите на митрополит Гавраил този въпрос един ден трябва да бъде решен, защото не може в православната църква да има различни дати за празниците, но това трябва да стане на всеправославен събор. А сега на заседанието на Светия синод изобщо не е ставало дума за подобен проблем.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *