Колко милиарда лева е „публичният дълг“ към пенсионерите

Т. нар. „публичен дълг“ към пенсионерите и към хората, които през следващите 40-50 години ще се пенсионират, е близо 200 млрд. лева. В резултат на реформата, която започна през 2015 година и ще продължи до 2037 година, с повишаване на пенсионната възраст, с повишаване на необходимия стаж за пенсиониране и вдигане на осигурителните вноски, този дълг ще намалее на 190 млрд. лева. Това е равно на близо 200% от сегашния БВП“. Това поясни пред БНР проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител НОИ.

Той е автор на анализ за пенсионната система, на която е посветен годишният доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

Според проф. Христосков в тази точка трябва да се търсят решения.

Проф. Йордан Христосков очерта мрачно бъдеще за пенсионерите

Ако търсим решения само в сегашната система, има някои резерви – осигурителните вноски, личните, да се плащат и от всички държавни служители, от тези в системата „сигурност“, но трябва да бъдат компенсирани справедливо; трябва да продължаваме да ограничаваме ранното пенсиониране. Целта е да се насърчи по-продължителната работа“, информира  bnr.bg.

Какво влиза в сила от днес? | Днес.dir.bg

В предаването „12+4“ проф. Йордан Христосков допълни:

Трябва да се реши и друг проблем – осъвременяване на старите пенсии”.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст придобивате при навършена определена възраст, различна за мъжете и жените, и определен стаж.

Ако не ви достига необходимият осигурителен стаж за пенсия, придобивате право при навършване на 66 г. и най-малко 15 г. осигурителен стаж. Възрастта се увеличава постепенно всяка година. Таблицата може да видите тук.

Ако достигнете право на пенсия предходна година, но не се пенсионирате, правото ви не се губи. Можете да се пенсионирате през следващи години, независимо от това дали има промени в условията за пенсиониране.

Възможност за ранно пенсиониране имате в зависимост от категорията труд, при която работите. При възраст, по-ниска от стандартната, се пенсионират военнослужещите, някои държавни служители, следователите, някои пожарникари и водолазите. Те придобиват право на пенсия след достигане на определен осигурителен стаж в тези професии. Информация за всяка професия ще намерите тук.

Право на социална пенсия за старост имате при навършване на 70 г., когато доходите на семейството ви са под определен минимум.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *