Край на цените под 2 лева в ЕС.Лихвите падат, след като въведем единната валута.

Евентуалното приемане на еврото може да стане около средата на 2009 г. Преди това, 2 г. след приемането ни в ЕС, страната трябва да изпълнява няколко условия за финансова и макроикономическа стабилност, т. нар. критерии от Маастрихт.

Стоки и услуги под 1 евро ще поскъпнат най-много, след като въведем единната валута. Такива са например хлябът, билетите за градски транспорт, чашка кафе, минерална вода, някои зеленчуци. Подобна тенденция показват и изследвания, проведени в ЕС при въвеждането на единната валута. Това пише в доклад за социалните и икономическите ефекти от членството ни в Еврозоната. Документът бе представен вчера в Брюксел на заседанието на смесения комитет „България-ЕС“. Негов автор е д-р Васко Бояджиев, член на комитета. Поскъпването ще дойде от т. нар.ефект на закръглянето.Сега официалният курс на лева към еврото е 1,95583 лв. за 1 евро. При промяната на цените обаче е по-вероятно закръглянето да се прави при съотношение 1 към 2. Поскъпването ще е най-голямо в селата и малките населени места, където доминират по-дребни търговци. Опитът показва, че те имат по-малък обем на продажби и са по-склонни да закръгляват нагоре цените на стоките. Така хората от малките селища ще обеднеят, защото там доходите са по-ниски и нарастването на цените ще има съществено влияние върху благосъстоянието на населението, предупреждава авторът.

Силно ще се прояви ефектът на закръглянето и в сферата на услугите. Там е критична зона, особено за комуналните услуги на монополни предприятия, гласи документът.

Ресторанти, кино, фризьорски услуги и химическо чистене ще поскъпнат най-много след въвеждането на еврото у нас.

Въвеждането на еврото ще има и доста положителни ефекти. На първо място това е падането на номиналните лихви. Такъв ефект може да се наблюдава дори още с приемането ни в ЕС. Така домакинствата

ще спестят разходи по обслужването на заемите

От една страна, лихвите в левове, които сега са по-високи, ще се изравнят с тези в евро. От друга страна, ще паднат и лихвите в евро. Тези два ефекта са наблюдавани във всички страни в Еврозоната. Те са по-силни в страните с по-високи лихвени проценти преди въвеждането на единната валута – Испания, Португалия, Ирландия, и не толкова силни в Германия и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *