Кунева против тримесечното отчитане на тока

Българският еврокомисар Меглена Кунева се обяви срещу тримесечното отчитане на тока от страна на електроразпределителните дружества, предаде БГНЕС.

По думите й, това не е добра практика, тъй като хората не могат да разпределят семейния си бюджет. „Европейската практика е отчитането на ел. енергията да става всеки месец. В България обаче все още няма конкуренция между електроразпределителните дружества и потребителите нямат избор“, заяви Кунева след участието си в регионалната конференция “Сигурни пазари и овластени потребители в глобализирания свят“.

Тя каза още, че очаква истински мониторинг на българския пазар от страна на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите. По думите й, в момента потребителските организации реално не могат да разберат как се формира себестойността на електроенергията.

Кунева добави, че сега започва усвояването на средства от европейските фондове за саниране на жилищата и енергоефективност и затова е много важно парите да отидат там, където трябва. “Много бих съжалявала, ако тези проекти пропаднат“, каза още Кунева. Тя подкрепи идеята за създаване на институцията енергиен омбудсман в България по подобие на тази във Великобритания.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *