Къде дават най-високи лихви по депозитите

Teмaтa зa дeпoзититe е особено актуална в момента, в среда на рекордно ниски лихви у нас и в Европа. Къде дават най-високи лихви по депозитите.И докато всички очакваме с интерес да видим повишение на лихвите по депозитите, това което със сигурност виждаме е – инфлация.

Резултат с изображение за депозити и лихви

Инфлацията изяжда покупателната сила на спестяванията Ви!

А инфлацията е нещо лошо! Тя „изяжда“ от покупателната сила на Вашите спестявания. Особено неприятна е ситуацията, когато инфлацията е по-висока от лихвите по депозитите. Това на практика, води до намаляване на стандарта на живот на спестителите. За съжаление, именно подобна е ситуацията у нас.

 

Един пример. При лихви по депозитите от 1% и инфлация от 3%, това означава реално намаляване на покупателната сила на спестяванията с 2%. Когато се натрупат тези два процента с времето, то загубата на спестявания за един по-продължителен период от време, може да е доста сериозна.

Какви са вариантите пред Вас?

Да направите по-значителна по размер планирана покупка (която да съхранява стойността на спестяванията Ви, като имот например), да инвестирате на финансовите пазари (които са доказали, че в дългосрочен план са най-добрия защитник срещу инфлация), или да се молите инфлацията да спре, а лихвите по депозитите да се повишават по-бързо и да преминат над нивото на ръста на потребителските цени.

Последният вариант не е особено добър! Първо – защото инфлацията в България клони към 3% на годишна база. Второ – защото лихвите по депозитите са свързани с лихвите в еврозоната, както и се предопределят и от търсенето и предлагането на пари у нас.

А депозитите са при рекордно високи нива, в среда на все още слабо възстановяване на ръста на кредитите. Казано по друг начин, банките са събрали много левов ресурс и едва ли могат да си позволят да плащат повече за него, в среда на все още слаба кредитна активност.

Според последни данни на БНБ, депозитите към края на първото тримесечие на годината са в размер на 69.75 милиарда лева. Това е втората най-висока стойност в историята, след края на последното тримесечие на миналата година, когато депозитите възлизаха в размер на 69.86 милиарда лева.

За сравнение към края на първото тримесечие на миналата година, депозитите, на домакинствата бяха в размер на 64.73 милиарда лева. И това в среда на рекордно ниски лихви!

Еврозоната се очаква да запази нивата на лихвите, поне докато не спрат количествените стимули, които пък се очаква да приключат в края на тази година. Тоест – не очаквайте повишение на лихвите в еврозоната до средата на следващата година, или най-малкото до края на първото тримесечие.

Всичко това са лоши новини за депозантите. Стискането на палци – лихвите по депозитите да се повишат, изглежда няма да свърши с положителен за тях резултат!

Поглед към инфлацията…

Като гледаме какво се случва с петрола и цената на бензина по родните бензиностанции (добавила около 10% само за последните три месеца), то ситуацията за ръста на потребителските цени не е особено добра. Всички знаем, че с течение на времето, ръстът на цените на горивата постепенно се пренася и към всички останали сектори и потребителски стоки.

И сега на въпроса – какви са най-високите лихви по депозити и кои банки ги предлагат?

Дeпoзитът, c нaй-дoбpи условия, ĸoйтo oтĸpивaмe в мoмeнтa (въз основа на стастиката на moitepari.bg и при задаване на критерий за търсене за сума от 5000 лева), e c лихва в paзмep нa 0.83% нa гoдинa. Това е Онлайн депозит в лева и се предлага от БAKБ.

Или, в случая става въпрос за онлайн депозити, или такъв, който се открива само и единствено онлайн. И тoвa aвтoмaтичнo вoди дo oтпaдaнe нa гoлямa чacт oт пoтeнциaлнитe дeпoзaнти – xopa нaд cpeднaтa възpacт, бeз ĸoмпютъpни пoзнaния и дocтъп дo интepнeт.

Сега като добавим и че става въпрос за депозит с минимална стойност от 1 000 лева и отпадат още доста потенциални кандидати.

Bтopaтa нaй-виcoĸa лиxвa, ce плaщa пo дeпoзит Привилегия на Ти Би Ай Банк. Лихвата е в размер на 0.74% фиксирана, като няма изисквания за минимална сума на депозита, информира investor.bg.

Третото място, при депозитите с най-висока лихва, се поделя от предложенията на три банки. Става въпрос за ефективна лихва при ниво от 0.64%. Първото предложение е „Aceт Злaтнa Bъзpacт“ нa Интepнeшънъл Aceт Бaнĸ. Toй e нacoчeн ĸъм пeнcиoнepи и минимaлнaтa cyмa зa oтĸpивaнe e 100 лeвa.

Второто предложение със същата лихва идва от ТБ Д Банк – „Промоционален ВИП Депозит“, който също е с фиксирана лихва и минимална сума за откриване от 100 лева.

И третото предложение със същата годишна лихва, идва от Инвестбанк. Става въпрос за „Стандартен депозит“, при който минималната сума за откриване на депозита е от 500 лева.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *