Лагард от ЕЦБ: Всеки месец на блокада струва около 2% до 3% от БВП

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че всеки месец на извънредни мерки и блокади заради разпространението на коронавируса струва около 2% до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).Лагард от ЕЦБ: Всеки месец на блокада струва около 2% до 3% от БВП.

„Колкото по-дълго продължават ограничителните мерки, толкова по-сериозно ще бъде тяхното икономическо въздействието“, посочи г-жа Лагард в интервю за френския вестник Le Parisien и добави, че анулирането на дълговете, натрупани в резултат на кризата, изглежда напълно немислимо за нея.

Според Кристин Лагард трябва да се помогне на уязвимите малки компании, като в същото време предупреди, че ако фискалното затягане се случи твърде бързо, това може да се окаже капан,информира bnr.bg.

Лагард: Глобалният растеж е крехък и застрашен от криза

„Не трябва да се фиксираме върху т. нар. „корона облигации“. Подобни неща отнемат време в Европа“, заяви Лагард и добави, че няма да бъде толерирано каквото и да е затягане на условията за финансиране. Това показа, че тя сякаш не е привърженик на идеята на Италия и Испания за емитиране на общ европейски дълг по формата на съвместни облигации в еврозоната, добили известно като „корона облигации“.Лагард от ЕЦБ: Всеки месец на блокада струва около 2% до 3% от БВП.

ЕЦБ: Коронавирусът може да причини криза като тази от 2008-а

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че може да има някои други форми на европейска солидарност. Като пример тя спомена взаимни разходи от споделен бюджет или фонд за възстановяване.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *