Латвия може да девалвира валутата си

Латвия може да девалвира валутата си през идната година, тъй като правителство няма да може да продължи да съкращава бюджетните си разходи в съответствие с изискванията на Международния валутен фонд (МВФ), се посочва в доклад на анализаторската компания Capital Economics Ltd.
“Най-вероятният сценарий според нас е Латвия да девалвира валутата си през идната година. Отчитайки минималното желание на обществото и политиците за по-нататъшни съкращения на бюджетните разходи, бъдещето на тази програма е под въпрос“, отбелязва икономистът на Кепитъл икъномикс Нил Шиъринг, цитиран от К2Капитал и БТА.
Латвия се обърна за помощ към група инвеститори, начело с МВФ, за кредит от 7,5 млрд. евро (10,9 млрд.долара), за да укрепи икономиката си.
Латвия, която се стреми да въведе еврото, трябва да намали заплатите и бюджетните разходи, за да възстанови конкурентоспособността си .
Реалният обменен курс на лата трябва да се понижи с 25 на сто и да се върне до равнището си от 2004 година, “когато балонът на този пазар започна да се раздува“, коментира Шиъринг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *