Левон Хампарцумян: Има условия лихвите да падат

© Снимка:БГНЕС
Левон Хампарцумян

Оценката на риска на българската икономика отива надолу, а това индиректно влияе върху нивото на лихвите, такачленът на УС на Асоциацията на банките Левон Хампарцумянкоментира в предаването „Преди всички“ призивакъм банките да свалят лихвите. Става дума за молба, съвет и пожелание, каза Хампарцумян.По думите му, правителството не само призовава, но има и действия, които създават условия това да се случи. Очакванията са да се работи в по-стабилна среда и търсенето на кредити да расте.
Ако лошите кредити се увеличатрязко, съществува проблем по-скоро за самата институция, отколкото за системата, която е добре организирана и може да се защити, уточниЛевон Хампарцумян.
Анализаторът Деян Василев от финансовия пътеводител „Моите пари“ определи изказвания като това на премиеракато „знакови, защото има възможност да повлияят на пазарнинива“. Според Василев,премиерът е избрал подходящ момент, защото правителството си е свършило „домашното по бюджетната дисциплина и подобряване на макроикономическата ситуация в страната“. Използва се момент с пазарна и икономическа логика лихвите да тръгнат надолу, тъй като разходите на фирмите и домакинствата за лихви намаляват разходи за друго потребление,отбеляза Василев. Ако няма сътресения, лихвите ще падат плавно, прогнозират от „Моите пари“.
Има направления, в които правителството и банките могат да работят по подобряване на лихвената картина в България, посочи Деян Василев.За пример той даделихвите и по депозитите, и по кредитите в съседните Румъния и Турция, които сапо-ниски.
По отношение на идеята за Златен регистър за ДДС за ускорено връщане на данъка на изрядните фирми и данъкоплатци,банкерът Левон Хампарцумян каза, че е „крайно време целият български народ да не бъде третиран като съставен от престъпници, а да се поощрят добрите и да се накажат лошите.“

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *