Ликьор от роза е хит за лятото

Варна. Ликьор от роза ще бъде хит сред чуждите туристи през лятото. Брендито и плодовите ликьори се завръщат на трапезата и купоните, обявиха участници във втория Балкански фестивал на ракията, който се проведе във Варна.

В нощните баровски заведения се търси ликьор от кока и 36 вида билки. Той не е с дрога, а е с извлек от листата на събраната в Боливия кока, пие се леден и с парче лайм, обясниха вносителите. Най-новата водка е 3-литрова бутилка „Роберто Кавали“ с изрисувана златиста змия и струва 300 лв. Тя е и най-скъпата напитка на изложението край морето.

Ракията обаче не може да бъде изместена от трапезата на българина и балканските му съседи и за това се предлага в огромно разнообразие. Най-много посетители събира щандът с прочутата „Сливенска перла“, която се прави както преди 35 години от сорта грозде „Перл дьо Ксаба“. Производителят „Вини Сливен“ възстановява трайните насаждения, изкоренени през годините на сухия режим.

Луксозната „Любимец 13“ с 13 билки е сред най-предпочитаните за предстоящите великденски празници. Над 20 производители и вносители на български, турски, сръбски и гръцки напитки са наредили щандове на фестивала на ракията. Сред по-екзотичните са ракии с черен пипер и люта чушка, турската „Ала ракъ“ от стафидов дестилат и дамска анасонлийка. Освен традиционната сръбска – крушова и дюлева, за представителките на нежния пол се предлага и медена ракия, която е направено от ябълки и мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *