Лиляна Павлова: Протестите срещу поскъпването на винетките не са масови

Протестите срещу поскъпването на винетките не са масови и решението за новите цени на стикерите от 2016 година няма да се променя. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след днешното заседание на Министерския съвет.

Тя раздели протестиращите на две групи: „Хора, които справедливо, нормално е да протестират, всяко едно повишение на цена има несъгласие към него, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са си регулярно протестиращи по всякаква тема“.

Павлова не оспори право на всеки да протестира, но подчерта, че решението за поскъпването е взето и повтори, че то няма да се променя.

Освен това, по думите на Павлова, новите цени на винетките не са данък и не е задължение, а пожелание: „Който желае, може да си закупи от новите стикери, който не желае, може да не си закупи, да не ползва пътищата, това е правото на всеки. Това не е задължителна такса, тя е доброволна“, подчерта министърът.

Павлова каза още, че според изчисленията, възможността задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да се сключва по електронен път ще доведе до компенсация на разликата в цените. Тя обвърза това с новите цени на винетките и даде конкретен пример: „Поскъпването на винетките е с 30 лева – от 67 на 97 лв. Разделена по месеци, струва 8 лв. на месец. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на „Гражданската отговорност.“

Вчера депутатите от икономическата комисия в НС приеха застраховката да може да се сключва онлайн без електронен подпис. Вероятно още тази седмица промените в Кодекса за застраховането ще бъдат гласувани и в пленарната зала. Според председателя на водещата по този законопроект порламентарна икономическа комисия Делян Добрев, тази възможност ще позволи задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да поевтинее с над 25-30 на сто, което в номинално изражение е около 40 лева.

Разпространението на новите винетни стикери се очаква да започне на 15 декември, а в понеделник те ще бъдат представени на пресконференция. Годишната винетка от 2015 година важи до края на януари 2016 г.

Павлова припомни, че приходите от увеличаването на винетките ще бъде инвестирано в пътища. Попитана за резултатите от търга за продължението на магистрала „Хемус“ след Ябланица тя отговори: „За строителството на 60-те километра от АМ „Хемус“ – от Ябланица до разклона за Плевен, може да поискаме мандат, защото предложените оферти многократно надвишават прогнозираната стойност на двете отсечки. Над 700 млн. лева. Самото строителство на магистралата излиза извън мандата на нашето правителство. Ако ще сключим този договор веднага, трябва да имаме мандат за неговото сключване и осигуряване на финансиране. Трябва да обсъдим дали ни трябва мандат, включително и от парламента, а не само от правителството.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *