„Литекс Моторс“ подаде документи за фалит

„Литекс Моторс“, единственият сериен производител на автомобили в България, е подал документи за обявяване в несъстоятелност. Проверка на Investor.bg в Търговския регистър показва, че документът е подаден от главния изпълнителен директор Илия Петров Терзиев още в края на февруари.

Компанията сглобяваше по лиценз модели на китайската марка Great Wall в специално построения завод в ловешкото село Баховица. Automedia.bg се свърза с представители на дружеството, откъдето по-късно през деня предоставиха официално изявление, с което потвърждават обявяването на несъстоятелност.

„С цел запазване на дружеството, интересите му и интересите на други негови кредитори, и по препоръка на юридическия екип на „Литекс Моторс“, на 24.02.2017 год. се наложи подаването на молба за откриване на производство по несъстоятелност“, се казва в съобщението на компанията. До стъпката се е стигнало, след като през февруари Корпоративна Търговска Банка (също в несъстоятелност) е подала втора по ред искова претенция към „Литекс Моторс“ на стойност над 57 млн. лева.

Според компанията делото не е в ход и производството не е стартирало, а „Литекс Моторс“ все още е нормално функционираща компания.

Иск за обявяване на дружеството във фалит е постъпил и от един от основните му кредитори – „Виена Иншурънс груп“. За момента молбата на „Литекс Моторс“ не е задвижена, защото към нея не са били прикрепени финансовите отчети и списъкът на кредиторите.

„Литекс Моторс“ бе един от най-големите длъжници на Корпоративна търговска банка при рухването й през 2014 г., с вземания на стойност 76 млн. лева. Не е ясна съдбата на завода в Баховица, както и на значителния брой готови автомобили. Различни активи на „Литекс Моторс“ са били прехвърлени на други дружества през последната година. Върху една от сградите в Баховица има и ипотека, учредена в „Интернешънъл Асет Банк“.

Производството на модели на Great Wall в Баховица започна през 2011 г., а през миналата година по план поточната линия трябваше да бъде преустроена за новите модели Haval H2 и Haval H6. Това обаче не се случи.

Вместо това производството, и без това забавило темпо през последните две години, окончателно спря през януари 2016 г. Тогава се появиха слухове, че това е заради несъответствие на моделите с европейските изисквания за безопасност и опазване на околната среда, но от „Литекс Моторс“ категорично ги опровергаха. Компанията създаде свои дилърски мрежи в няколко съседни балкански страни и в Италия.

Според последния финансов отчет на дружеството от 2015 г. „Литекс Моторс“ е имало 165 служители, като средната работна залата е 1766 лева. На ръководни позиции са били заети 16 души, като средната мениджърска заплата възлиза на 6483 лева.

За 2015 г. са отчетени приходи в размер на 57 млн. лв. спрямо 46,8 млн. лв. година по-рано. Разходите обаче са в размер на цели 61,05 млн. лева, като растат с 22,2 млн. лева спрямо 2014 г. Така за 2015 г. е отчетена загуба от 5,433 млн. лева при печалба от 7,2 млн. лева през 2014 г, информира investor.bg. Реализираната през 2014 г. печалба не е в резултат на отчетената дейност на дружеството, а заради положителна разлика при извършвания на прихващания по договори за цесии в КТБ АД.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *