ЛОША НОВИНА ЗА БЪЛГАРИЯ – ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛАГА ПАРИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ

Европейската комисия обяви, че предлага да плаща на страните членки по 6000 евро за всеки регистриран според правилата на ООН бежанец, когото те се съгласят да приемат на своя територия, съобщи електронното издание „ИЮ Обзървър“.

По-лоша новина за България едва ли е имало напоследък. Идеята на Брюксел е да подобри положението на сирийските емигранти, от които 2 милиона имат статут на бежанци и са принудени да живеят в пренаселени лагери най-вече в Турция, Йордания и Ливан. Очевидна е намерението на някои еврочиновници да прехвърлят и заселят голяма част от тях на територията на Европейския съюз. Най-слабото звено в него се намира в югоизточния му ъгъл.

Опасността пред България е несъмнена. Първо, институциите й не са готови за подобна стъпка – ще възникнат съмнения за корупция. Второ, политическият елит не е готов – причините са същите. Трето, страната няма интерес от подобен вариант на купуване на общественото мнение, защото това ще доведе до огромни вътрешни проблеми от всякакво естество – социални, културни, демографски, икономически, в сферата на сигурността. Парите свършват бързо, а тези хора се заселват тук завинаги.

Преди месеци предупредих на страниците на в. Преса:

Политиката за искане на повече пари от ЕС за справяне с проблема крие опасност най-вече по посока на получаването им. Големите страни отказват да приемат нелегалните емигранти, но вероятно с радост биха дали необходимите средства да ги държат далеч от границата си в някаква сива зона в периферията на съюза. Лошото е, че периферията в случая е двойна – социално-икономическа и географска, а най-големият проблем е, че е на път и да се гетоизира. Буферна зона между Шенген и Азия. И тази мрачна хипотеза става все по-реалистична.

Обществото трябва да реагира на „изкусителното“ предложение и да не позволи на родните политици да се поддават на поривите на алчността и на движението по-посока на най-малкото съпротивление. Да не забравяме как един подарък предреши съдбата на Троя. Някои неща нямат цена и не се продават. Компромис не бива да има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *