Магистратите скочиха срещу Дянков

Министрите на финансите и на правосъдието Симеон Дянков и Маргарита Попова обявиха пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), че липсва възможност Министерството на финансите да преведе пари в бюджета на съдебната система, които да бъдат разпределени за коледни бонуси.
Двамата министри са разяснили пред магистратския съвет състоянието на бюджетния дефицит към днешна дата, съобщиха от ВСС.
В началото на месеца ВСС определи 24 млн. лв. за коледни бонуси в цялата система – от икономии от субсидията и преизпълнение на приходите. Членовете на ВСС щяха да получат по две заплати, или средно по 5300 лв. – за цялостен принос през 2009 г.
Бюджетът на съдебната система е независим, но сериозна част от него представлява държавната субсидия, която може да се намали при опасност от бюджетен дефицит.
В своето съобщение ВСС припомня, че бюджетът на съдебната власт за 2009 година е в размер на 352309000 лева. Субсидията от 90%, която следваше да се получи с изменението на Закона за бюджета за 2009 г., възлиза на 317 091 700. В рамките на този бюджет е било разчетено допълнителното материално стимулиране.
От началото на месец декември ВСС не е получил информация за евентуално намаляване на субсидията. До момента са получени 297 692 728 лв., което е с 19 398 721 лв. по-малко.
Досега никой в съдебната система не е получил под каквато и да е форма допълнително материално стимулиране, не са увеличавани трудовите възнаграждения на магистрати и съдебни служители, както и назначенията са извършвани само в рамките на утвърдения щат, който в последните 3 години не е променян, коментират от ВСС.
Съдебната система реализира икономии в размер на 59 475 121 лева спрямо бюджета, утвърден със Закона за държавния бюджет за 2009 година, припомнят от ВСС.
„Съдебната власт от никого не е взела тези пари и никого не е ощетила. Те са спестени в резултат на доброто управление на нейния бюджет. Тези икономии са постигнати чрез по-голямо натоварване на работещите, заради незаетите щатни бройки. Коледните добавки във ВКС бяха определени не на калпак, а след внимателна преценка за приноса на всеки съдия и съдебен служител и при това не в пълен размер.“ Това пише в становището си председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, цитиран от БТА.
Беше предвидено някои въобще да не получат бонус, за други имаше значително намаление.
Подобни действия не съответстват на принципа на разделението на властите и са неприемливи в една демократична и правова държава, пише още Груев в позицията си до медиите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *